kstb

telsim

19-12-2017 10:02 TÜRKİYE

‘Kudüs uyanışa vesile olacak’

‘Kudüs uyanışa vesile olacak’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün Kudüs’te ve Filistin şehirlerinde ağlatılan her çocuk, acı çektirilen her anne, vurulan, dövülen, hakaret edilen her insan yaklaşan yeni bir fırtınanın habercisidir. Kudüs meselesi inşallah topyekun insanlığın ve özellikle de Müslümanların uyanışına vesile olacaktır” dedi. Erdoğan, ATO Congresium’da Dünya Göçmenler Günü dolayısıyla Ak Parti Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkanlığı tarafından düzenlenen “AnadoluDünya Dolu” programında konuştu. Sınırlarına giren göçmenlerin paralarına, ziynet eşyalarına hatta çocuklarına el koyan, onları din değiştirmeye zorlayan bir medeniyetin, insanlığa söyleyecek sözünün kalmadığını ifade eden Erdoğan, Avrupalı kimi bakanların kendi aralarında yaptıkları konuşmalarda, sığınmacıları kastederek “Hepsini denize dökmek lazım, boğulsalar da umurumuzda değil” demesiyle orada insanlığın öldüğünü söyledi. Erdoğan, Avrupa’ya doğru giden kırık dökük teknelerdeki insanları kurtarmak için gemi göndermek yerine, savaş helikopteri göndermeyi teklif eden yazarların Avrupa’da revaçta olmasının durumu vahim hale getirdiğini belirterek, “Kucağındaki çocuğuyla beraber umuda koşan bir babanın ayağına çelme takacak kadar insanlıktan çıkmış bir Avrupa’nın artık kendini sorgulama zamanı çoktan gelmiştir” diye konuştu.

‘Tehlikeli süreç’

Erdoğan, ABD’nin Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınma kararına ilişkin, şöyle konuştu: “İsrail’in Kudüs ile birlikte tüm Filistin’de uyguladığı devlet terörünün acı görüntüleri hepimizin hafızalarındadır. Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı, bu zulmün adete ödüllendirilmesidir, teşvik edilmesidir. Kudüs konusunda mutlak somut, elle tutulur, gözle görülür netice almaya yönelik adımlar atmak zorundayız. Müslümanlarla birlikte Hristiyanların da kutsal mekanlarını barındıran Kudüs’ü İsrail gibi işgalci bir gücün insafına terk etmek insanlığı bin yıl geriye götürecek tehlikeli bir sürecin kapısını açmaktır.”

‘Mücadelede kararlıyız’

Kudüs gibi mübarek toprakların geçmişte çok büyük acılara şahitlik ettiğini dile getiren Erdoğan, “Üzerine dökülen çok kanı emmek zorunda kaldı. Bugün Kudüs’te ve Filistin şehirlerinde ağlatılan her çocuk, acı çektirilen her anne, vurulan, dövülen, hakaret edilen her insan yaklaşan yeni bir fırtınanın habercisidir. Adaletin olmadığı yerde zulmü vardır ama aynı zamanda bir uyanışta, başkaldırı da vardır. Kudüs meselesi inşallah topyekun insanlığın ve özellikle de Müslümanların uyanışına vesile olacaktır” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin Filistinliler konusunda üzerine düşeni yaptığını vurgulayarak, “70 yıldır göçmen durumunda olan Filistinli kardeşlerimiz yeniden yurtlarına, evlerine kavuşana kadar da bu mücadelemizi sürdürüreceğiz. Adaletten, hukuktan, meşruiyetten asla taviz ve vermeden, teröre, iftiraya, çirkinliğe kesinlikle müsaade etmeden bu mücadeleyi zafere ulaştırmakta kararlıyız” dedi.

‘Modern kölelik’

Libya’nın, Afrika ve Kuzey Afrika üzerinden Avrupa’ya geçmek isteyenler için adeta bir transit durak görevi gördüğünü dile getiren Erdoğan, “Bugün 700 bin göçmenin, başka bir yere gidemediği için Libya’da mahsur kaldığı ifade ediliyor. Bu durum, bizim paramızla bin lira gibi bir meblağa istenildiği kadar ve istenilen şartlarda çalıştırılabilen modern kölelerin alınıp, satıldığı pazarların kurulmasına yol açmıştır” dedi. Erdoğan, “Almanya kendi sınırları içerisindeki sığınmacılar için ‘2016 yılında 16 milyar avro harcadığını’ beyan ediyor. Biz de ülkemizdeki sığınmacılar için 7 yılda toplam 30 milyar dolarlık bir harcama yaptık” dedi. Erdoğan, AB’nin, Türkiye’ye verdiği sözün 3 milyar avro artı 3 milyar avro şeklinde olduğunu hatırlattı. 
AB’nin, uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla Kızılay’a gönderdiği rakamın 900 milyon avro olduğunu belirten Erdoğan, BM Mülteciler Komiserliği’nin ise 600 milyon dolar gönderdiğini kaydetti. Göreve geldiklerinde IMF’ye olan borcun 23,5 milyar dolar olduğunu, bunu 2013’te sıfırladıklarını söyleyen Erdoğan, “Eğer o günler olsaydı, durum felaketti. İşte o zamanlar Merkez Bankamızın döviz rezervi 27,5 milyar dolardı ama şimdi bu rakam 120 milyar dolara çıktı” dedi.

Başbakanımız seyahate gitmedi Bay Kemal

“Hadi Avrupalıların riyakarlıklarını anladık da bizim ana muhalefet partisi niye bu işin peşine düştü, onu bilemiyoruz” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Ana muhalefetin başındaki zat ‘Nerede bu 30 milyar dolar?’ diye sorup duruyor. Ömründe bir tek garibe üç kuruşluk faydası olmayıp, bir yaşındaki çocuğu bile sigortalı yapacak kadar helal haram nedir bilmeyenden, böyle bir şeyi sorma hakkı olabilir mi? Bir yaşındaki torununa SSK’dan kalkıp imkan hazırlıyor. 15 yaşındaki çocuğunu SSK’lı yapıyor. Bu zatın hesap uzmanlığını, ekonomi bilgisini, insanlık anlayışını biz SGK döneminden iyi biliriz. Bu paranın sığınmacıların eline verilmiyor.”

Avrupa ile aynı kafa

Erdoğan, “Türkiye olarak bizim göçmenler konusunda başımız ne kadar dikse kendilerini gelişmiş ülkeler olarak, modern olarak, çağdaş olarak tanımlayan ülkelerin başı da o kadar eğiktir. Avrupa ülkelerinde yönetimde söz sahibi olmaya başlayan ırkçı partiler bu coğrafyanın gelecekteki felaketinin habercileridir” dedi. Türkiye’ye söz verdiği yardımları yapmayan Avrupa ile Türkiye’nin yaptığı yardımları sorgulayan ana muhalefet partisinin aynı kafada olduğunu ifade eden Erdoğan, “Her ikisi de Türkiye’nin gerçekleştirdiği yakın tarihin en büyük insani operasyonunu gölgelemeyi, itibarsız hale getirmeyi amaçlamaktadır” dedi. Erdoğan, “Bugün Başbakanımız, Bangladeş’te. Turistik seyahate gitmedi, Bay Kemal. Nereye gitti? Oradaki aileleri görmeye, ‘onlara nasıl yardım edebiliriz’ bunu yerinde tespit etmek için Bangladeş’e gitti” dedi.

Ak Parti MYK toplandı

Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Ak Parti Genel Merkezi’nde dün akşam saatlerinde başlayan toplantı 2 saat 40 dakika sürdü. Toplantıda, gündemdeki gelişmeler ile kongre sürecinin değerlendirildiği belirtildi.




Etiketler :
DİĞER TÜRKİYE HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu