kstb

telsim

05-10-2015 10:35 EKONOMİ

KTİMB BASIN AÇIKLAMASI

Ülkemizin içinden geçmekte olduğu bugünkü süreçte, ekonomik, siyasi,sosyal ve idari olarak büyük zorluklar yaşanmaktadır. Devlet kurumlarının hizmet vermeyen ve çözüm üretmeyen hantal yapısı, K.T.İ.M.B. üyelerinin de olumsuz etkilenmelerine sebep olmuştur. Bugün, üyelerimizin sesini duyurabilmek için bu eylemi başlatmış bulunmaktayız.

KTİMB BASIN AÇIKLAMASI

Çok uzun bir süreden beri İçişleri ve Çalışma Bakanlığı ve ilgili daireleri ile sürdürmekte olduğumuz iyi niyetli çalışmalarımızdan ne yazıkki hiçbir sonuç alınamamıştır. Keyfi uygulamalar, günübirlik kararlar, belirsizlik, bananecilik gibi yaklaşımlar devam edip gitmekte ve vatandaşlarımızı,iş insanlarımızı,üyelerimizi ve yatırım yapmak isteyen insanları bezdirmektedir.Özellikle önünde eylem yapmakta olduğumuz Şehir Planlama Dairesi, artık bir işkence merkezi haline gelmiştir. Daire hiçbir konuda hizmet veremez durumdadır.

İmar ve planlama konuları, direkt olarak ekonomiyi, yatırım iklimini ve inşaat sektörünüetkilemektedir. K.T.İ.M.B’ne üye yüzlerce firma, binlerce çalışan, mimar, mühendis, işçi,taşeron ve onlarca ekonomik yan sektör inşaat sektörü üzerinden ekmek parası kazanmaktadır. Hal böyle iken; Şehir Planlama Dairesi, yasaların kendisine vermiş olduğu yetkileri ve görevleri yerine getiremez duruma getirilmiştir.Böylesi bir çarpık yapı içerisinde sorunlar çığ gibi büyümekte, milyonlarca Euro’luk  yatırımlar,birilerinin keyfini beklemektedir. Ülkemiz ve ekonomimizbüyük kayıplara uğratılmaktadır.

İlgili bakanlık temsilcileri ile yapılan sayısız toplantılarda aşağıdaki hususlar çok net olarak bilgilerine getirilip tartışıldığı halde sonuç alınamamıştır:

  • Şehir Planlama Dairesi hizmet vermekte yetersiz kalmıştır.

 

 

 

 

 

  • 55/89 İmar Yasası ile Daireye verilen plan yapma yetkisi geçersiz duruma gelmiştir ve ülkede plan yapılamadığı gerçeğinden hareketle, plan çalışmalarında, katılımcılık, şeffaflık, ortak karar üretme  ve ortak uygulama sistemi getirilmelidir.
  • Plan ve emirname bölgelerinde geceden sabaha keyfi kararlar ile yapılan uygulamalar kaldırılmalıdır (Oto-park ve asansör konularındakiörnekler).
  • 55/89 İmar Yasası’nın yayınlandığı 1989 yılından günümüze planlama konularında yapılanlar ortadaikenönümüzdeki  6 yıl içerisinde 22 İmar planı hazırlayacak olan Şehir Planlama Dairesi’nin bunu başarması mümkün değildir.
  • Ülkesel Fiziki Plan yasallaşalı 6 ay olmuştur.Planda pek çok çalışma için takvimleme yapılmış olmasına karşın henüz hiç bir adım atılmamıştır.
  • Kentlerde planlama adına imar haklarında kısıtlamalar getirilirken, Mesarya Ovasına gökdelen yapılabilen bir düzende çarpık bir plancılık anlayışı bulunmaktadır.
  • Esas görevi plan hazırlama olan Şehir Planlama Dairesi görevini unutmuş, telleme, taksimat, bölme, yıkım, işyeri açma gibi konularda vatandaşlara ve kendi kendilerine eziyetler yaşatmaktadır.
  • İmar mevzuatları anlaşılmaz bir durumdadır.Standart, basit, anlaşılır düzenlemeler yapılmamıştır. Bir memurun söylediğini başka bir memur farklı söylemekte, uygulayıcı personel bile artık neyi uyguladığını bilmemektedir.
  • Daire Müdürü tüm bunlara seyirci kalmakta ve idarecilik özelliğini bir kenara atarak sorunları çözme yerine, yeni sorunlar yaratan uygulamalar ortaya koymaktadır.

 

 

 

 

 

 

  • Daire Müdürü yasalara uygun projelere bile şahsi insiyatifi ile engel koymakta ve yardımcıya zaman kaybettirip ülkeye yatırım yapacak insanları ve halkımızı bezdirmektedir.
  • İçişlerinden sorumlu Bakan ve yetkilileri de aciz bir durumda olup hiçbir karar üretmemektedir.
  • Değişiklik bekleyen yasalar bekletilmektedir.
  • İçişleri ve Çalışma Bakanlığı tarafından Yabancıların Mal Alımlarıyla ilgili en basit düzenlemeler yapılmamaktadır.
  • Onlarca diğer sorun beklemekte ve ne Bakanlık ne Kurumları çözüm üretmemektedirler.
  • Yapı Denetimi konusundaki ısrarlarımız sonucunda bakanlar kurulundan geçen karar nedensiz bir şekilde uygulanmamakta ve bu sayede ülkemizdeki inşaatlar denetlenmeyip halkın emniyeti hiçe sayılmaktadır.

 

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, bugün başlatmış olduğu eylemin sorunlara çözüm bulunana dek artırarak sürdürecektir. Dayanacak daha fazla gücümüz ve sabrımız kalmamıştır. İcraat görmediğimiz sürece eylemlerimiz tüm ada geneline yayılarak devam edecektir.

 

 

KIBRIS TÜRK İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ BİRLİĞİ

YÖNETİM KURULU




DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu