kstb

telsim

08-12-2015 18:27 SİYASET

Kıbrıs Türk halkının masada suçlu taraf olmadığını kaydetti.

Meclis'te konuşma yapan DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanlığı bütçesi ve Kıbrıs müzakerelerinden önce Meclis önünde yapılan eyleme değindi. Maliye Bakanı’nın özelleştirme, kamu özel işbirliği gibi konularındaki açıklamalarını anımsatan Denktaş, hükümetin bunların arkasında durup duramayacağını merak ettiğini söyledi.

Kıbrıs Türk halkının masada suçlu taraf olmadığını kaydetti.

Denktaş, eylemdeki sendikaların hak arama şekli ve kamudaki verimsizliğe işaret ederek, bir çözümde bu sendikaların ne yapacağı, kamu çalışanlarının federal devlete nasıl yerleştirileceği ve benzeri gelişmeler konusunda neler yaşanabileceğini anlattı.

Güvenlik ve garantiler konusunda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün yaptığı açıklamaya değinen Denktaş, garanti ve ittifak anlaşmasındaki hakların ne olduğunun geçmişte yaşanarak görüldüğünü ifade etti ve garantiler konusunda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Serdar Denktaş, Kıbrıs müzakerelerinde bir çözüme ulaşılması ve referandumların ardından anlaşma olması durumunda yaşanabilecek gelişmeler ve olasılıkları değerlendirerek, çözüm bulup yeni sorun yaratmanın çözüm değil yeni bir sorun olacağına dikkat çekti.

Garantörlüğün hiçbir şekilde sulandırılmaması gerektiğini vurgulayan Denktaş, Türkiye’nin de bu konuda iyi düşünmesi gerektiğini, çünkü Kıbrıs’tan çıkmasıyla Akdeniz’de avantajının kalmayacağına inanç belirtti.

Denktaş, çözüm öncesinde ülkede her alanda AB’ye uyumun sağlanması gerektiğini, çünkü sağlanmaması durumunda hiç kimsenin ürününü satamayacağını, ekonomik olarak sıkıntı yaşanacağını anlatarak, özellikle üreticilerin AB standartlarında ürün üretmesinin ve çözüm sürecine hazırlık döneminin önemine değindi.

Önemli olanın halkın çözüme hazırlanması ve gönül rahatlığıyla “Evet” diyebileceği bir anlaşmanın ortaya çıkarılması olduğunu söyleyen Denktaş, Kıbrıs Türk halkının masada “suçlu taraf” olmadığını kaydetti. Denktaş, Kıbrıs Türk halkının yıllarca çektiği acı ve mücadeleleri anlattı.

Denktaş, yönetim ve güç paylaşımında eşitlik istediklerini, bir yıl Türk bir yıl Rum başkanın olması gerektiğini, bunun dışında bir paylaşımı kabul etmediklerini, bunun başkanlık, yüksek mahkeme, merkez bankası gibi başkanlıklarında eşit paylaşım istediklerini kaydetti.

Bu paylaşımın AB’de de böyle olduğunu ifade eden Denktaş, Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Denktaş, burada bir eşitlik görmediğini belirterek, kurumların yeniden oluşturulmaması durumunda eski kurumların içerisinde dahil edilirlerse siyasi eşitlik değil ayrıcalıklı azınlık olacaklarını anlattı.

Bu eskinin de ömrünün uzun olmayacağını ifade eden Denktaş, yeni yapı, yeni devlet, eşit temsiliyet istediklerini vurguladı ve garantilerin Türkiye’nin AB’ye üye olana dek sürmesi gerektiğini kaydetti.

Denktaş, Kıbrıs müzakere sürecinde önemli olanın Kıbrıs Türk halkının haklarının hep birlikte savunulması gerektiğine vurgu yaparak, özel bölgeler konusunun da son derece tehlikeli olduğunu ve plandan çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs’ta iki “eyalet” olacağını savunan Denktaş, şemsiye devletin de Kıbrıs Cumhuriyeti olarak kalacağını düşündüğünü ifade ederek, bu konuştuklarının şüpheler olduğunu kaydederek, ortaya çıkacak metinde bu şüphelerin giderilmesini beklediklerini belirtti.

Konuşması sırasında kendisine sorular soran milletvekillerine de cevaplar veren Denktaş, geçmişte yaşanan gerçekler olduğunu, garantilerin sulandırılmadan yeni devlete net bir şekilde konmasının önemine işaret etti.

Denktaş, garantilerin devamı, siyasi eşitliğin bozulamaması için her iki devletin de kaldırılarak yeni yapının tüm kurumlarıyla kurulması; eşit egemenlik, kamu çalışanları ve emeklilerin ne olacağının halka çok iyi anlatılması gerektiğini söyledi. İki eyaletin ekonomik eşitliğinin nasıl sağlanacağı ve iki taraf arasındaki dengesizliğin aradan kaldırılması konularının önemine de vurgu yapan Denktaş, AB’nin bu anlaşmayı tüm ülkeleriyle onaylamasını istediklerini kaydetti. Denktaş, güç paylaşımının şimdiden az az denenmesinin güven artırması bakımından önemli olduğunu, özel bölgeye ise karşı olduklarını vurguladı.

Denktaş, Kıbrıslı Türklerin bir kez daha referandum sandığından eli boş olarak dönmemesini temenni ederek, Cumhurbaşkanlığı bütçesine ret oyu vereceklerini kaydetti. 




Etiketler :
DİĞER SİYASET HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu