kstb

telsim

17-04-2018 20:29 GÜNDEM

KIBRIS İLİM ÜNİVERSİTESİNDE “TÜRKÇE KOÇLUĞU”

Kıbrıs İlim Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü, dikkatinizi çekecek bir uygulamayı faaliyete geçirdiği duyumunu almamız üzerine konuyla ilgili olarak Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Yıldız’la görüşmek gereğini duyduk. Dikkat çeken proje; Kıbrıs İlim Üniversitesinde okuyan Türkçe bilmeyen yabancı uyruklu öğrencilerle Türkçe Öğretmenliği Bölümünde okuyan öğrencilerin karşılıklı olarak dil ve kültür aktarımına yönelik bir koçluk sistemi kurulmasıdır. Projenin amacını ve kapsamını Osman Yıldız’a sorduğumuzda aldığımız cevap, son derece orijinal bir projenin hayata geçirildiğine işaret etmektedir. Bu örnek projenin ayrıntılarını Doç. Dr. Osman Yıldız’dan dinleyelim:

KIBRIS İLİM ÜNİVERSİTESİNDE  “TÜRKÇE  KOÇLUĞU”

“2017 yılında Kıbrıs İlim Üniversitesi bünyesinde kurmuş olduğumuz bölümümüze Türkiye’nin değişik yerlerinden birçok öğrenci gelmiştir. Üniversitemizi tercih ederek gelen bu öğrencilerimizin niteliğini artırmak başlıca amacımız olmuştur. 

Bilindiği üzere, üniversitelerin en önemli bölümlerinden biri de Türkçe Öğretmenlikleridir. Hemen hemen her üniversite bu bölümü bünyesinde kurarak gerek kendi eğitim kalitesine katkı sağlamak gerekse toplumun ihtiyaç duyduğu Türkçe öğretmenlerini yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Fakat sayı çok olunca, buralardan mezun olan öğrencilerin de atanması biraz sıkıntılı olmaktadır. Oysa, bugünün dünyasında en hızlı gelişen dillerin başında Türkçe gelmektedir. Yurt dışında Türkçe öğrenmeye olan talep giderek artmaktadır. Yabancı ülkelerde yaşayan Türk aileleri, çocuklarına Türkçe öğretmenin zorunlu bir ihtiyaç olduğunu hissederken, bugün gerek TİKA’nın yaptığı çalışmalarla, Asya’dan Afrika’ya uzanan çok geniş bir coğrafyada ana dili Türkçe olmayan insanların da Türkçeye olan talebi artmaktadır. Bu durumda Türkçe Öğretmenliği Bölümünde okuyan öğrencilerin sadece Milli Eğitime bağlı okullarda öğretmen olarak istihdam edilmeleri eksik bir hedeftir. Bu hedefin gelişen Türkçe talebine göre genişletilmesi gerekmektedir.  Türkçe Öğretmenliğinden mezun olacak öğrencilerimizin daha donanımlı hale gelmesi elzemdir. Bu amaç doğrultusunda, Türkçe Öğretmenliği Bölümü olarak elimizdeki mevcut imkanlardan yararlanarak öğrencilerimizi bir uygulama alanı içerisine soktuk. Türkçe Bölümünde okuyan her bir öğrencimize birkaç yabancı uyruklu öğrenciyi birbiriyle kardeş kılarak, ki buna Türkçe Koçluğu sistemi adını verdik, onlara Türkçe öğretmeyi hedefledik. Bunu yaparken, karşılıklı olarak bir öğrenme de beraberinde gelişeceğini düşünmüştük.  Gerçekten de öyle oldu.

Genellikle İngilizce konuşan bu yabancı uyruklu öğrencilerimiz, Türkçe Bölümünde okuyan öğrencilerimizle İngilizce diyaloglar geliştirmektedirler. Karşılıklı kültür alışverişi, her iki taraf açısından da sağlıklı sonuçlar doğurmuştur. Farklı yabancı kültürlerin birbirini tanıması üniversitelerin hedeflediği evrensel değerlerdendir. Bu değer, uygulanan Koçluk Sistemi ile daha bir hız kazanmıştır.

Kıbrıs İlim Üniversitesi son dönemlerde yapmış olduğu faaliyetlerle büyük bir AYDINLANMAYI beraberinde getirmiştir. Geliştirdiğimiz Koçluk Sistemiyle Yabancılara Türkçe eğitimini sahaya indirmiş oluyoruz. Bu sayede Türkçe Öğretmenliği Bölümünde okuyan öğrencilerimiz, ileride üniversitemiz bünyesinde kurulması planlanan TÖMER’in alt yapısını oluşturmaktadır. Yabancılara Türkçe eğitimi konusunda sahada eğitim yapan okulumuz öğrencileri, mezun olduklarında bu deneyimlerini TÖMER çatısı altında değerlendirme imkanı bulmaları daha mümkün olacaktır. Ayrıca bu deneyimi elde eden öğrencilerimiz, yabancı dillerini de saha da öğrenme imkanı bulmaktadırlar. Bu sayede,  Türkçe öğrenmek isteyen gerek yabancılara gerekse yabancı ülkelerde bulunan Türk çocuklarına Türkçe öğretimi konusunda deneyim kazanmış kadrolar yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.

Her şeyin hızla değiştiği günümüzde, değişime ayak uydurmak her kesimin üzerinde durması gereken bir konudur. Fakat bu konuda en büyük sorumluluk üniversitelere ve öğretim üyelerine düşmektedir. Klasik yöntemlerle ve hantal yapılarla değişime ayak uydurmamız mümkün değildir. Üniversitelere gelen gençlerin gelecekte yapacakları işleri daha donanımlı hale getirmek bizlerin başlıca sorumlulukları arasındadır. Bu açıdan Kıbrıs İlim Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü olarak böylesi bir uygulamayı başlatmış bulunmaktayız. Umarız diğer üniversitelere de bu uygulamamız bir örnek teşkil eder.

Bizim şansımız, Yabancılara Türkçe eğitimi konusunda oldukça deneyimli olan Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Parlakyıldız gibi bir öğretim üyesine sahip olmamızdır. Bu hocamızın yabancılarla kurmuş olduğu örnek davranışlar her türlü takdirin üzerindedir. Onun bu sahadaki deneyimlerinden sadece üniversitemizdeki öğrencilerin değil aynı zamanda adada bulunan diğer öğrencilerin de yaralanması en büyük temennimizdir.”

Doç. Dr. Osman Yıldız’ın Kıbrıs İlim Üniversitesinde başlatmış olduğu bu çalışmanın diğer üniversitelere de örneklik etmesi temennisiyle yapmış oldukları çalışmada kendilerine başarılar diliyoruz.

 




Etiketler :
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu