kstb

telsim

02-01-2019 15:13 DÜNYA

KIBIRSLI TÜRK VATANDAŞLARIMIZIN, ORTAK GELECEĞİN KESİN PERSPEKTİFİNİN MEVCUT DURUMA SON VERİLMESİ OLDUĞUNU ANLAMASINI DİLERİM

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “Kıbrıs sorununa garantilerden, müdahale hakkından ve asker varlığından kurtulmuş, gerçekten bağımsız ve egemen bir devlet kuracak bir çözüm istediğini” söyledi, “siyasi eşitliğe sayının, işleyemez bir oluşumu gündeme getirmemesi gerektiğini” savundu. Anastasiadis yeni yıl dolayısıyla dün gece yayımladığı video mesajında, Kıbrıslı Rumlara ve Kıbrıslı Türklere seslendi, Kıbrıs sorunuyla ilgili mesajlar verdi.

KIBIRSLI TÜRK VATANDAŞLARIMIZIN, ORTAK GELECEĞİN KESİN PERSPEKTİFİNİN MEVCUT DURUMA SON VERİLMESİ OLDUĞUNU ANLAMASINI DİLERİM

Rum haber kaynaklarına göre, Anastasiadis, “Halkın özgür, yeniden birleşmiş vatan, istikrarı, insan haklarını, barışı ve refahı garanti edecek bir devlet beklentilerinin gerçekleşmesi” dileğinde bulundu.
“Kıbrısımıza barış ve istikrar getirecek bir çözümü gündeme getirmek maksadıyla yaratıcı bir diyaloğun yeniden başlamasına olanak tanıyacak referans şartlarını oluşturmak için BM Genel Sekreteri’nin özel danışmanı Jane Holl Lute ile işbirliği yapıyoruz” diyen Anastasiadis, arzu ettiği çözümü şu sözlerle tarif etti:
“Uluslararası hukuka ve Avrupa Birliği ilke ve değerlerine dayalı, garantilerden, müdahale hakkından ve asker varlığından kurtulmuş, gerçekten bağımsız ve egemen bir devleti gündeme getirecek bir çözüm. Siyasi eşitliğe saygının, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için belirgin olumsuz etkileri olacak işleyemez bir oluşum kurulmasını gündeme getirmeyeceği bir çözüm. İstenmesi gereken, çözümün sürekli barış ve istikrar sağlamasıdır, bu da ancak gerek iki toplumun gerekse vatandaşların tamamının haklarına karşılıklı saygı ile mümkün olur.”
Anastasiadis, Kuzeyde kaydedilen veya oluşan nahoş durumların ne sakin olma sloganlarını ne de arzu edilene götürmeyecek tezlerde ısrarı haklı gösterdiğini iddia etti.
Harcamakta oldukları yeni çabada “normal, işleyebilir ve Avrupa kurumlarıyla uyumlu bir federal devletin ana bileşenlerini teşkil edenler üzerinde kat’i tutarlılık ve cesaret” gerektirdiğini söyleyen Anastasiadis, Kıbrıslı Türklere hitaben de “Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın, parlak bir ortak geleceğin tek kesin perspektifinin mevcut duruma ve yarattığı belirsizliğe son vermesi olduğunu anlamalarını dilerim” dedi.
SİYASİ PARTİLERİN YENİ YIL MESAJLARI
Siyasi partiler de yeni yıl mesajları yayımladı.
DİSİ, mesajında, Güney’de yaşanan ekonomik krizin aşılması ve ülkenin yeniden yatırım derecesine dönüşü üzerinde durdu; refah yolunda devam etme çabasının kazanımlarının korunması gereğine vurgu yaptı.
AKEL, 2019’da Kıbrıs sorununda, ya müzakerelerin yeniden başlayacağına veya çıkmazın devam edeceğine işaret ederek, bunun çok tehlikeli olduğuna dikkat çekti. AKEL, Türkiye’den yapılan açıklamaları işaret ederek, “uzlaşılmış iki bölgeli iki toplumlu federasyon zemininde tutarlılığın korunması, yeni çözüm zemini aramak gibi tehlikeli yaklaşımlara sürüklenilmemesi gerektiği” görüşünü ortaya koydu. AKEL ekonomide yaşanan iyileşmenin binlerce kişinin durumunu düzeltmediğini de belirtti.
Parti olarak 2019’daki hedefinin “işgal altında” diye niteledikleri toprakların “kurtarılması” ve Rum halkının refahı olacağını belirten DİKO, yeni yılı “özgür bir vatanda” kutlayamadıklarını savundu. “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamını güvenceye alacak ve insan haklarına saygılı olacak bir çözüm mücadelesinde halkın yanındayız” denilen açıklamada, son yıllarda yaşadıkları ekonomik krizin de sosyal sorunlar ve nüfusta yeni hassas kesimler yarattığına dikkat çekildi.
EDEK, yeni yıl mesajında “2019’da Kıbrıs sorununda, Kıbrıslıların çıkarlarını ve haklı taleplerini güvenceye alacak bir Tüm-Etnik çizgide birleşmeliyiz” görüşünü ortaya koydu.
Açıklamada, “bunun Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması, TC kökenlilerin geri dönmesi, Avrupa müktesebatının uygulanması ve Rumların tam güvenlik şartları altında evlerine geri dönmeleri ile başarılabileceği” iddiasına yer verildi.




Etiketler :
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu