kstb

telsim

03-09-2020 12:49 DÜNYA

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ ABD'Yİ ADALETİ ENGELLEMEYE ÇALIŞMAKLA İTHAM ETTİ

ÖRGÜT, AFGANİSTAN'DA AMERİKAN ASKERLERİNİN SAVAŞ SUÇU İŞLEDİĞİ İDDİALARINI SORUŞTURAN BAŞSAVCI FATAO BENSOUDA VE DİĞER ÜST DÜZEY YETKİLİLERE YÖNELİK YAPTIRIM KARARI ALAN ABD'Yİ KINADI

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ ABD'Yİ ADALETİ ENGELLEMEYE ÇALIŞMAKLA İTHAM ETTİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü, ABD'nin, Afganistan'da Amerikan askerlerinin savaş suçu işlediği iddialarını soruşturan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatao Bensouda ve diğer üst düzey yetkililere yönelik yaptırım kararıyla adaleti engellemeye çalıştığını bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, ABD yönetiminin UCM yetkililerine yönelik yaptırım kararına ilişkin, "Trump yönetiminin eylemi, dünyanın en kötü suçları için adaleti engellemeye çalışıyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, yaptırım kararının, dünyanın en kötü suçlarının kurbanlarına yönelik "korkunç bir saygısızlık" olduğu belirtildi.

Açıklamada sözlerine yer verilen, örgütün Uluslararası Adalet Programı Direktörü Richard Dicker, "Trump yönetiminin, ciddi uluslararası suçlar için adalet arayan yetkililere karşı, sözde teröristler ve uyuşturucu çetesi liderleri için düzenlenen yaptırımları kullanması, ABD'nin işkenceyi kovuşturmadaki başarısızlığını daha da büyütüyor." ifadesini kullandı.

ABD'NİN UCM YETKİLİLERİNE YAPTIRIM KARARI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Amerikan askerlerinin Afganistan'da savaş suçu işlediği iddialarını soruşturdukları gerekçesiyle UCM Başsavcısı ve diğer üst düzey yetkililere yaptırım uygulayacaklarını açıklamıştı.

UCM, Mart'ta ABD'nin Afganistan'da işlediği savaş suçları iddiaları hakkında soruşturma başlatılması yetkisi vermiş ve bu adım, ABD yönetiminin tepkisini çekmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Haziran ayında bir kararname imzalayarak, UCM yetkililerinin ABD'deki mal varlıklarına el konulması ve ülkeye giriş yasağının da dahil olduğu bazı yaptırımlar uygulanması talimatı vermişti.

İnsanlığa karşı savaş suçu ve soykırım işleyenlerin yargılandığı UCM, 2002'de BM anlaşması olan Roma Statüsü ile kuruldu. Şimdiye kadar 123 ülke, Roma Statüsü'ne imza atıp UCM'ye taraf olurken ABD, Çin, Rusya ve Hindistan gibi ülkeler UCM'ye taraf olmadı.




DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu