kstb

telsim

24-11-2018 12:07 SAĞLIK

Her 10 kişiden 9’unda diş eti hastalığı var

Diş ve diş eti hastalıklarının ülkemizin en önemli sağlık problemleri arasında yer aldığını belirten Diş Hekimi Ahmet Selvi’ye göre her 10 kişiden 9’unda diş eti hastalığı bulunuyor. İhmal edilen diş ve diş eti hastalıklarının ileride yol açabileceği maddi ve manevi sorunlar ise bir hayli fazla ve önemli.

Her 10 kişiden 9’unda diş eti hastalığı var

“Zamanla geçer” diye düşünüp önemsenmeyen ve  tedavi edilmeyen diş ve diş eti hastalıklarının ya da küçük bir çürüğün; fokal enfeksiyon risklerine, kalp-damar hastalıklarına, mide hastalıklarına, karaciğer ve böbrek sorunlarına, hatta kansere bile neden olabileceğinin altını çizen Hospitadent Diş Hastanesinden Diş Hekimi Ahmet Selvi, erken teşhis ve etkili tedavi vurgusu yaptı. 

Erken teşhisin tüm hastalıklarda olduğu gibi ağız ve diş sağlığında da çok önemli olduğuna vurgu yapan Selvi, “Araştırmalar gösteriyor ki, yurt dışında 1 yıl içinde 5 kez diş hekimine gidiliyorken ülkemizde 2 yıl içinde sadece 1 kez  diş hekimine gidiliyor. Bu durum genellikle muayene amaçlı değil, son ana gelinceye kadar beklendiğinden ve artık diş hekimine gitmeye mecbur kalındığından oluyor. Oysa ki ağız ve diş bakımınının düzenli olarak, 6 ayda bir yapılması gereken diş muayenelerinde yapılacak koruyucu ve önleyici tedaviler ile problemler anında çözülebilir ve ilerde oluşabilecek sistematik rahatsızlıkların da önüne geçilebilir” dedi.

HEM HASTALIKLARA ZEMİN HAZIRLIYOR HEM DE PSİKOLOJİYİ BOZUYOR

Ağız ve Diş hastalıklarının kişide yarattığı psikolojik ve sosyolojik  etkilere de değinen Dt Selvi, “Çeşitli nedenlere bağlı olarak diş kayıpları meydana gelen bireyler sosyal hayata uyum sağlamada çoğu zaman problem yaşamaktadırlar. Araştırmalar, diş eksikliğinin psikolojik, estetik, fonetik olumsuzluğa neden olabileceğini göstermekle birlikte yaşanılan estetik kaygılar da kişinin yaşamanını olumsuz yönde etkilemektedir” diye konuştu.

İhmal edilen ve tedavi edilmeyen ağız ve diş sorunlarının hem sağlık hem de maddi kayıp nedeni olabileceğini aktaran Selvi, “Son ana gelinceye kadar beklendiği için çekilecek bir diş, bize daha sonrası için maddi olarak da daha büyük zarar getirecektir. Zamanında yapılmayıp, ihmal edilen tedavilerin ekonomik boyutunu göz önüne aldığımızda; dolgu yapılmayan her çürük diş kanal tedavisi gerektirecektir. Bu durum dolgu maliyetinin 4 katı olacaktır. Yine ihmal edilirse o dişin çekilmesi gerekecektir ve yerine diş koymak (kaplama yapmak) dolgu maliyetinin 10 katı bir maliyet olarak karşımıza çıkacaktır. Eğer implant yapılırsa dolgu maliyetinin 23 katı bedel ödemek gerekmektedir. Görüldüğü gibi ihmal edilen ve önemsenmeyen her bir çürük zamanla geçmeyip maddi ve manevi açıdan katlanarak bize zarar getirmektedir” ifadesini kullandı.




Etiketler :
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu