kstb

telsim

01-07-2019 09:13 DÜNYA

'Güvenli Bölge' için önemli gelişme

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, önümüzdeki haftalarda Koalisyon içindeki birçok ülkenin Suriye'nin kuzeyine asker gönderme kararını ilan edeceklerini açıkladı.

'Güvenli Bölge' için önemli gelişme

Uluslararası Koalisyon güçleri içerisinde yer alan birçok ülkenin Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan 'Güvenli Bölge' için asker göndermeyi kabul ettiği belirtildi. İstanbul’a gelen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da Suriye ekibini tebrik etti.

Aralık 2018’te Suriye’den tamamen çıkma kararı alan, sonrasında bu kararını sürekli erteleyen ABD’den Suriye sahasına ilişkin dikkat çekici bir açıklama geldi.

Yeni Yaşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; ABD’nin Suriye-Türkiye arasındaki sınır hattında 'Güvenli Bölge' kurma planına Avrupa’dan destek geldi. Haberde, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in, önümüzdeki haftalarda Koalisyon içindeki birçok ülkenin kuzey ve doğu Suriye’ye asker gönderme kararını ilan edeceğini söylediği belirtildi.

Bu ülkelerin hangi ülkeler olduğu yönündeki soruya net cevap vermekten kaçınan Jeffrey, bunun önümüzdeki haftalarda netleşeceğini söyledi. Jefrrey, bazı ülkelerin de Suriye'deki güvenli bölge için duyuru yapmadan katılım sağlayabileceğini, bunun da kendileri açısından sorun olmayacağını söyledi. Türkiye ile yapılan 'Güvenli Bölge' görüşmelerinde ilerleme kaydettiklerini de belirten Jeffrey, S-400 krizinin 'Güvenli Bölge' görüşmelerinin verimli geçmesine engel olmadığını vurguladı. Jeffrey, ayrıca Cenevre görüşmeleri için de umutlu olduğunu kaydetti.

ABD’nin Suriye'den çekilme kararına “Kürtler katliama uğrar” eleştirisi yaparak karşı çıkan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da önceki gün İstanbul’a geldi. Daha önce de Münbiç ve Ankara’yı ziyaret eden Graham, Trump’ın tamamen çekilme kararını değiştirmesinde önemli rol oynayan bir isim. Graham’ın İstanbul’a geldiğini duyuran ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği, S-400 ve Suriye'nin kuzeyine ilişkin paylaşımlar yaptı. Senatör Graham, Suriye’de “sahada fark yaratan ekibiyle gurur duyduğunu” vurguladı. Türkiye ile S-400 sorununu çözmeyi ve dikkatleri iki ulus arasındaki serbest ticaret anlaşmasına çevirmeyi umut ettiğini belirten Graham, ”Türkiye stratejik bir müttefik ve NATO üyesi. Başkan Trump’ı Türkiye’yi ziyaret etmesi ve daha güçlü ilişkiler kurmaya devam etmesi için cesaretlendireceğim” dedi.




DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu