kstb

telsim

03-11-2015 13:15 EKONOMİ

Güney Lefkoşa'da 115 milyon Euroluk Mali Anlaşma

Avrupa Yatırım Bankası, pazartesi günü güney Lefkoşa'da, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ana altyapı yatırımlarını desteklemek ve Kobilere, ekonomik iyileşmeyi ve yeni istihdam yaratılmasını desteklemek amacıyla 115 milyon Euro'luk iki mali anlaşma imzaladı.

Güney Lefkoşa'da 115 milyon Euroluk Mali Anlaşma

İki mali anlaşma halka da açık olan, Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer, Kıbrıs Cumhuriyeti Maliye Bakanı Harris Georgiades, Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Jonathan Taylor ve Hellenic Bank Başkanı Irena Georgiadou'nun da hazır bulunduğu bir tören sırasında imzalandı.
 
Anlaşmalar, AB 2014 – 2020 döneminde uygulanacak stratejik altyapı projeleri ortak Mali Fonlarını destekleyen 100 milyon avroluk Çerçeve Borç anlaşması ve Hellenic Bank'la 15 milyon avroluk ikinci borç anlaşması oluyor.
 
Törende konuşan Werner Hoyer, 'kesinlikle en kötünün arkada kaldığı' konusunda iyimser olduğunu belirtti.
 
Hoyer, “Kıbrıs'a son ziyaretimden bu yana ciddi ilerlemeler oldu ve mali gelişmeler beklenenleri aşmaya devam etti, bankaların mali durumu gelişme işaretleri gösteriyor ve reformları genişleten önemli büyümeler görülüyor” şeklinde konuştu.
 
Avrupa Yatırım Bankası'nın Kıbrıs ekonomisine destek taahhüdü konusunda güvence veren Hoyer, şöyle devam etti:
 
“Kıbrıs'ta yedi bankayla işbirliği yapmaktayız ve ben bu yılsonuna kadar ek işbirliği duyuruları yapabileceğimizden eminim. Bu yaklaşım iyi gelişmekte ve Kıbrıs ekonomisi için reel faydalar sağlamaktadır.”

“Büyük ölçekli yatırım projelerine mali destek vermeye de devam edeceğiz.”
 
“Limasol limanı ve Limasol Baf ana yolu arasındaki karayolu bağlantısı dâhil ulaşım sektöründe çeşitli yatırımları desteklemekteyiz. Enerji sektöründe Vassilikos elektrik santrali dâhil çeşitli büyük yatırımları desteklemekteyiz. AB bankası ülkeni akaryakıttan daha çevre dostu olan doğal gaz veya yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmesini desteklemeye oldukça heveslidir.”
 
Kıbrıs Cumhuriyeti Maliye Bakanı Harris Georgiades de, mali konsolidasyonla birlikte kamu maliyesini düzene koymakla bu anlaşmanın gelecek üç yıl için planlananları zamanında uygulamaya izin vereceğini belirtti.
 
“Bahane, mali sınır yoktur. Planlananları uygulamak sorumlu yetkililere, devlet dairelerine, yerel yönetimlere ve bütün diğer aktörlere bağlıdır” şeklinde konuşan Harris Georgiades, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finanse etmek için hükümet garantileriyle birlikte Hellenic Bank için 15 milyon avroluk borçlanma anlaşmasından da söz etti.
 
Kıbrıs Cumhuriyeti Maliye Bakanı, anlaşmanın küçük ve orta ölçekli işletmelere 'stratejik önem' olarak isimlendiren bir fon programı sunduğunu kaydetti.
 
Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Jonathan Taylor da, 2014'te bankanın Maliye Bakanlığı ve çeşitli yerel banaklarla küçük şirketleri ve projeleri finanse etmek için yeni bir plan uyguladığını hatırlattı.
 
Taylor, planın başlamasından sonra on iki aydan gibi kısa bir sürede yedi katılımcı bankayla hemen hemen 185 milyon avronun yarısının imzalandığını ve paranın uygulanabilir ve nitelikli faydalar için kullanıldığını ifade etti.

“Hellenic Bank'la 35 milyon avroluk ilk anlaşma 2014 sonunda imzalanmıştır ve tamamen verilmiştir” diyen Jonathan Taylor, böyle ortaklıkların Avrupa Yatırım Bankası için Kıbrıslıların ve Avrupa ekonomisinin bel kemiği olan küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek için gerekli olduğunu söyledi.
 
Taylor, bu yılın sonuna gelmeden hem ortak bankacılık hem ek yatırımlar anlamında planı genişletecek yeni duyurular yapacak durumda olmaları gerektiğine de işaret etti.




DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu