kstb

telsim

22-07-2019 09:19 EKONOMİ

FED'in yapacağı faiz indirim oranı netleşti

ABD merkez bankası Fed, Temmuz ayı toplantısına gösterge faizi 25 baz puan indirmeye yönelmiş görünüyor

FED'in yapacağı faiz indirim oranı netleşti

Fed Başkanı Jerome Powell ve çalışma arkadaşları, bu ayın sonunda gerçekleştirilecek toplantıda, 10 yılı aşkın süre sonra yapılacak ilk faiz indiriminde büyük çaplı bir hareketten kaçınarak, politika faizini 25 baz puan indirmeye hazırlanıyor görünüyor.

Yavaş küresel büyüme ve artan ticaret gerilimleri ile karşı karşıya bulunan politika yapıcılar da muhtemelen, rekor uzunluktaki ABD büyümesini sürdürmek amacıyla, ileride faiz indirimlerinin sürmesi olasılığı için kapıyı açık bırakacak.

2019 yılında Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında oy hakkına sahip ve ABD merkez bankasının en güvercin politika yapıcılarından biri olan St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Cuma günü basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, "Önümüzdeki toplantıda 25 baz puanlık bir indirim istiyorum" dedi. Bullard, böyle bir hareketi birden fazla indirim için bir başlangıçtan ziyade bir yeniden ayarlama olarak değerlendirdi.

Bullard, 1990'larda Fed'in dış şoklara karşı sigorta olması ve büyümenin sürmesi için politika faizinde gerçekleştirdiği aşağı yönlü hareketleri hatırlatarak, "Sanırım bu kez gevşeme çevrimi biraz daha güçlü olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yatırımcılar 30-31 Temmuz'da gerçekleştirilecek FOMC toplantısında, çeyrek baz puanlık faiz indirimini bütünüyle fiyatlamış durumda. Ancak yatırımcılar, Perşembe günü New York Fed Başkanı Jonh Williams'ın yorumlarının daha agresif bir politika adımı çağrısı olarak değerlendirilmesinin ardından New York Fed'in daha önce pek rastlanmayan bir adım atarak bu yorumların yanlış değerlendirildiğini duyurması sonrası faiz indiriminin büyüklüğüne ilişkin beklentilerini düşürdü.

Bu adım Asya'da finans piyasalarında sarsıntı yarattı ve ABD Başkanı Donald Trump da Fed'in geçmişte gerçekleştirdiği faiz artırımlarını bir kez daha tweet'leriyle eleştirerek ve Williams'ın ilk yorumlarına "yüzde 100" katıldığını söyleyerek karışıklığa katkıda bulundu.

Faiz indirimi için beklentiler, Powell tarafından 10-11 Temmuz'da Kongre'de yaptığı konuşmalarda açıkça işaret edilmişti. Powell bu konuşmalarında Trump'ın ticaret politikalarından kaynaklanan belirsizlikler ve yavaşlayan küresel ekonomiden bahsetmişti.

Yarın puanlık daha güçlü bir faiz indirimine ilişkin spekülasyon, Willians'ın akademik bir konferansta yaptığı konuşmada, faizler halihazırda sıfır seviyesinde olduğu zaman güçlü bir adım atmanın faydalarından bahsetmesinin ardından güçlendi. Williams'ın konuşma metni mevcut ekonomik görünüme değinmedi, ancak metinin içeriğinde Fed'in politika faizi için hedef aralığın yüzde 2.25-2.50 olması insanların dikkatini çekti. Bu mesaj, kısa bir süre sonra Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida'nın yaptığı değerlendirmelerle güçlendi.

Trump tarafından atanan Clarida, Fox Business Network'a yaptığı değerlendirmede, "Dramatik bir faiz indirimi dizisine gitmek için durumun daha da kötüleşmesini beklemek zorunda değilsiniz," dedi ve "Ekonominin ne yöne hareket ediyor olabileceğine ilişkin düşünceye göre kararımızı vermek durumundayız" değerlendirmesinde bulundu.




DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu