kstb

telsim

24-05-2019 13:12 TEKNOLOJİ

Facebook kendi kripto parası için Winklevoss kardeşlerle görüştü

Kendi kripto para birimini çıkarmaya hazırlanan Facebook'un, zamanında uzun yıllar mahkemelik olduğu Winklevoss biraderlerle görüştüğü iddia edildi. Söz konusu para sosyal medyadaki alışverişlerde kullanılacak. Şu ana kadar taraflardan çıkan haberlerle ilgili olarak bir açıklama gelmedi.

Facebook kendi kripto parası için Winklevoss kardeşlerle görüştü

ABD merkezli teknoloji şirketi Facebook´un, oluşturması beklenen kendi kripto para birimi konusunda Cameron ve Tyler Winklevoss kardeşlerden fikir aldığı öne sürüldü. The Financial Times´da yer alan habere göre, Winklevoss kardeşlerin yanında Facebook´un piyasanın en büyük kripto para birimi borsalarından Coinbase ve Gemini ile ticaret şirketleri DRW ve Jump ile de görüştüğü belirtildi. 

2018 YILINDA BAŞLADI

"Konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklara göre", 2018´de başlayan Facebook´un kripto para projesi kapsamında şirketin likit, ticareti yapılabilen ve dolar fiyatına sabit bir dijital para oluşturmayı hedeflediği belirtildi. Facebook´un söz konusu kripto para biriminin, sosyal medya kullanıcılarının alışveriş ve para gönderme işlemlerinde kullanılmasının yanında, sosyal medya üzerindeki ödemelerden "daha büyük" bir varlık olmasını hedeflediği iddia edildi. 

KENDİ FİKİRLERİ OLDUĞUNU İDDİA ETTİLER

Kripto para borsası Gemini´nin kurucuları olan Winklevoss kardeşler, Facebook´un kendi fikirleri olduğu iddiasıyla şirketin CEO´su Mark Zuckerberg´e dava açmışları. 2008'de mahkeme Facebook´un Winklevoss kardeşlere 20 milyon dolar nakit ödeme yapması ve 45 milyon dolar değerinde Facebook hissesi vermesi kararını vermişti.

ZUCKERBERG'İ İŞE ALMIŞLARDI

Cameron ve Tyler Winklevoss Harvard Üniversitesi'nde Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg'in sınıf arkadaşıydı. Winklevossw kardeşler ortakları Divya Narendra ile 2003 yılında ConnectU isimli bir sosyal medya platformu kurdu. ConnectU o tarihlerde yazılımcı olarak Mark Zuckerberg'i işe aldı. Zuckerberg birkaç hafta sonra thefacebook.com isimli bir site kurdu. Facebook'un yükselişiyle Winklevoss kardeşler, Zuckerberg'in kendi fikirlerini çaldığı iddasıyla mahkemeye başvurdu.

2008 yılında bir mahkeme kararı alınmış olsa da, Winklevosslar aldıkları tazminatın yetersiz olduğunu iddia ederek yeni bir dava açtı. Ancak 2011 yılında artık davadan vazgeçtiklerini ve 2008 yılında alınan kararla yetineceklerini açıkladı. Taraflar arasındaki anlaşmazlık 2010 yılında vizyona giren The Social Network filminde detaylı bir biçimde ele alınmıştı.

DÜNYANIN İLK KRİPTO PARA MİLYARDERİ

Winklevoss kardeşler Facebook'tan tam istediklerini alamamış olabilirler ancak girişimcilikten vazgeçmediler. Bugün dünyanın en önemli kripto para borsalarından birisi olan GeMini'nin sahibi olan ikizler Bitcoin 120 dolar değerindeyken, 11 milyon dolarlık bitcoin almıştı. 2017 yılında Bitcoin'deki sert yüksselişle dünyanın ilk kripto para milyarderi olarak tarihe geçtiler. 

Ne Zuckerberg ne de Winklevoss kardeşler şu ana kadar FT'nin haberiyle ilgili bir açıklamada bulundu. Eğer iddialar doğruysa internet dünyasının en bilindik düşmanları kripto para için bir araya gelmiş olacak. 




DİĞER TEKNOLOJİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu