kstb

telsim

20-05-2019 08:58 DÜNYA

F-35'ler gerçek bir hava savaşçısı değil

F-35'ler ile F-22'ler arasında gerçek bir muharebe olsa, kazanan muhtemelen F-22 Raptor olacak...

F-35'ler gerçek bir hava savaşçısı değil

ABD Hava Kuvvetleri, filolarına katılan yeni F-35’lerin yüksek görünmezlik özelliği ve hassas radarları sayesinde büyük çaplı bir çarpışma sırasında F-22’lerin yerini doldurabileceğini umuyordu. Fakat F-22 Raptor’ların hızına ve yükselme kabiliyetine sahip olmayan F-35’ler, her ne kadar yeni nesil özelliklere sahip de olsa, günün sonunda F-22’nin sunduğu katkıyı sunamıyor.

Lockheed Martin şirketi tarafından üç farklı versiyonda üretilen F-35’ler, yakın zamanda test sürecini tamamlayarak ABD Hava Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri bünyesinde göreve başladı. F-35’lerin geleneksel kalkış versiyonu olan A serisi, hızla Hava Kuvvetleri’nin ana savaşçısı haline geliyor. ABD Donanması ise Block 3F konfigürasyonun dışındaki F-35 versiyonlarını kabul etmiyor. Bu yüzden F-35C’lerin testlerini tamamlayarak bu yılın sonuna doğru ABD Donanması’nın envanterine girmesi planlanıyor.

F-35 HAVA SAVAŞÇISI DEĞİL

ABD Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan 187 adet F-22 Raptor’un ardından Lockheed Martin’in üretimi durdurması ve Boeing F-15C Eagle Filosu’nun emekliliğinin gelmesi düşünüldüğünde, F35’ler gökyüzünün hakimi olacak gibi görünüyor. Fakat F-35’lerin F-22’lerin yerini doldurabileceği konusunda şüpheler her geçen gün artıyor. Bazı uzmanlara göre F-35’lerle F-22’leri hava üstünlüğü konusunda karşılaştırmak doğru değil. Çünkü F35’ler, tam olarak bir hava savaşçısı olarak tasarlanmadı.

F-22 ALIMI DÜŞÜRÜLDÜ

ABD Hava Kuvvetleri’nin planı, F-22’lerin hava üstünlüğü konusunda üst düzey bir savaş makinası olmasıydı. F-35 ise esasen havadan karaya yönelik harekatlar için tasarlandı ve savunma kabiliyetleri daha önde yer aldı. Bu nedenle F-22 Raptor’lar olağanüstü kinematik performans, yüksek hız ve manevra kabiliyeti barındırırken, F35’ler gizlilik özelliği ile radar hassasiyetine sahip. Aerodinamik performansı ise F-16’lar yada F/A-18 Hornet ile karşılaştırılabilecek seviyede. Böylece F-22’ler ile F-35’lerin birbirini tamamlaması düşünülmüş. Eski ABD Savunma Sekreterleri Donald Rumsfeld ve Robert Gates de, rakiplerinin gökyüzünde olağanüstü bir atak içinde olmadığını düşünerek, hava üstünlüğüne duyulan ihtiyacı düşürmüşler ve F-22 alımlarını 187 uçakla sınırlamışlar. Fakat yapılan analizler, ABD’nin mutlak bir hava üstünlüğü sağlaması için 381 adet F-22’ye ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

F-35, RAPTOR’LARI TAMAMLAYACAK

ABD Hava Kuvvetleri de bu 187 adet F-22’yi daha etkin kullanmak için çeşitli planlamalar yapıyor. Dördüncü nesil jetler ile müşterek kullanılması planlanan F-22’ler, savaşa saf bir performans kazandırırken, F-15C’ler de güçlü bir radar ile devasa füzeler barındırıyor. Ancak F-15C’nin gelecek yıllarda emekli olması durumunda, F-35 üretiminin hızlanması gerekecek.

Hava Kuvvetleri, F-35’in gizliliği ve radarları ile F-22’lerin yüksek hava hakimiyetini eş güdümlü kullanabileceğini düşünüyor. F-35, F-22 Raptor’un tam hızına ve yüksekliğine sahip olmasa da stealth(gizli) olmayan uçaklara karşı mükemmel sensörlere sahip. Bu nedenle ABD Hava Kuvvetleri, F-22 ve F-35 arasında iletişimi sağlamak için Raptor Filosu’na Link-16 kuracak.

YENİ HAVA SAVAŞÇISINA İHTİYAÇ VAR

Sonuçta, ABD Hava Kuvvetleri’nin özellikle Pasifik ihtiyacı düşünüldüğünde yeni bir hava savaşçısına ihtiyacı var. Kuvvet, şu anda F-22 ve F-15C’yi değiştirerek Amerika’nın başlıca hava üstünlüğü aracı olmasını istediği, son derece uzun menzilli bir Penetran Karşı Hava (PCA) Avcısı üzerinde çalışıyor. Yani önümüzdeki yıllarda F-22, F-35 ve PCA’nın bir arada kullanılması oldukça muhtemel. Ancak günün sonunda, F-35'ler asla F-22’nin yerine geçemeyecek.




DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu