kstb

telsim

28-08-2019 15:46 YAŞAM

Dünyanın 100 Harika Yeri Listesinde Türkiye’den Tek Yer: Troya Müzesi

Troya Müzesi'ni biliyor musunuz? İnce detayları, düşünülmüş mimarisi ve tarihe tanıklık etmesiyle Troya, "Dünyanın En Harika Yerleri" listesine dahil oldu.

Dünyanın 100 Harika Yeri Listesinde Türkiye’den Tek Yer: Troya Müzesi

“To Visit”, “To Stay”, “To Eat&Drink” yani “ziyaret”, “konaklama” ve “yeme-içme” olarak 3 başlığa ayrılan bu listeye 2019 yılında Troya Müzesi de dahil edildi. Acaba Troya Müzesi nerede bulunuyor? Nasıl bir mimariye sahip? Neden bu listeye dahil edildi? Şimdi bu ayrıntılara bakalım!

“Dünyanın En Harika Yerleri” listesi Time dergisi tarafından bu sene ikinci kez yayımlandı

 

 

Listede dünyanın her yerinden oteller, müzeler ve restoranlar yer alıyor


Listede üç başlık var. Bu başlıkları ayrı ayrı görüntüleyebildiğiniz gibi aynı liste içinde de bakabilirsiniz. Dünyanın birçok farklı yerinden kalacak yer, yemek yiyecek restoran ve gezebilecek müze bulabilirsiniz.

Time dergisi listedeki yerlerin nasıl belirlendiği konusuna açıklık getirdi


Liste belirlenirken Time dergisinin dünya genelindeki editörlerinin ve muhabirlerinin yanında endüstri mühendislerinden de yardım alındığı belirtildi. Çalışmalar sonucunda farklı yerlerden derlenen müzeler, parklar, restoranlar ve oteller tekrar değerlendirildi ve daha sonra listeye dahil edildi. Tüm bu belirlenen yerler kalite, özgünlük, yenilikçilik gibi kıstaslara bakılarak değerlendirildi.

İşte “Dünyanın En Harika Yerleri” listesine girmeye hak kazanan birkaç yer

 

 

Mori Binası Dijital Sanat Müzesi


Bu müze Tokyo, Japonya’da bulunuyor. Dünyada dijital sanata adanmış tek müze. Haziran 2018’de açılmasına rağmen açıldıktan 5 ay sonrasında 1 milyon ziyaretçiye sahip oldu. Dijital Sanat Müzesi listede ziyaret edilmesi gereken yerler başlığı altında.

SALT of Palmar Hotel


Kalacak yerler listesine dahil edilen bu otel Mauritius’da bulunuyor. Burası Hint Okyanusu’nun güneybatısında, Güney Afrika’nın da doğusunda yer alıyor. Ada takımlarından oluşan bu ülkede SALT of Palmar, tasarımı dolayısıyla listede bulunuyor.

Hiakai


Wellington, Yeni Zelanda’da tüketilen bu yemek, yerel malzemelerle yapıldığı için ülkenin kültürünü de yansıtıyor.

Türkiye’den ise sadece tek bir yer listede yer aldı: Troya Müzesi

 

 

Troya Müzesi listeye Londra’da yaşayan Time Editörü Suyin Haynes tarafından önerildi


Suyin Haynes, Troya Müzesi ile ilgili ziyaretçilere açıklamalarda bulundu. Haynes, müzenin Homeros’un İlyada eserinin oluşturulduğu kent kalıntıları arasında olduğunu belirtti. Troya, Haynes’e göre eski bir tarihi dile getiriyor.

Haynes, Troya’nın İstanbul merkezli Yalın Mimarlık Ofisi tarafından kazı yapılan bir eser gibi görünmek üzere tasarlandığını açıkladı


Kazı yapılır gibi görülen bu müzeye tepeden bakıldığında içinde bulunan arkeolojik eserleri görebiliyorsunuz.

10 Ekim 2018’de ziyaretçilerine kapılarını açan ve Çanakkale’de Troya Antik Kenti girişinde bulunan Troya Müzesi 5 bin yıllık bir tarihi aydınlatıyor


Troya, Time dergisinin editörleri tarafından ikinci elemeden de geçerek listeye girmeye hak kazandı.

3.000 m2 sergi salonu ve 11.200m2 kapalı inşaat alanına sahip olan müzede Troya ve Troas kentlerinden elde edilen taşınır taşınmaz kültür varlıkları sergileniyor

 

 

Troya Müzesi’nin koleksiyonları arasında ABD’nin 2012 yılında iade ettiği 24 adet Truva altın takı, çanak çömlek ve mermerler bulunuyor


Truva altın takılar 2012 yılında ABD’deki Penn Müzesiyle yapılan karşılıklı anlaşmayla Türkiye’ye iade edildi.

Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, konuyla ilgili sevincini dile getirdi


ÇATOD Başkanı Aydeğer, Troya Müzesi’nin “Dünyanın En Harika Yerleri” listesine girmesinden duyduğu gurur ve onuru anlatan bir konuşma yaptı ve bu fırsat sayesinde şehirdeki turist sayısının da artacağını söyledi. Vatandaşlardan listeyi yayabildikleri kadar yaymasını ve oldukça çok kişiye ulaştırmasını istedi.”




Etiketler : Troya Müzesi
DİĞER YAŞAM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu