kstb

telsim

28-11-2022 10:55 SAĞLIK

Dolgu Seçenekleri

Dolgu Seçenekleri

 

Inley ve onleyler, belirli sayıda diş hekimi tarafından kullanılan diş restorasyonlarıdır. Bazı durumlarda, tam kaplamalı diş kronlarına göre daha konservatif bir alternatiftirler.

 

Dolaylı dolgular olarak da bilinen inley ve onleyler, diş çürümesi veya benzeri hasarlara karşı tam oturan, daha güçlü, daha uzun ömürlü bir onarıcı çözüm sunar. Bu restorasyonlar hem estetik hem de fonksiyonel açıdan faydalıdır.

Diş çürüğü veya benzeri yapısal hasarları tedavi etmek için genellikle geleneksel diş dolgularının yerine kakmalar ve onleyler kullanılabilir.

 

Diş dolguları, bir diş hekimi ziyareti sırasında ağız içinde kalıplanırken, inleyler ve onleyler, diş hekiminiz tarafından hasarlı dişe yerleştirilip yapıştırılmadan önce bir diş laboratuvarında dolaylı olarak üretilir. 

 

Materyal bir dişin merkezine bağlandığında restorasyona “inley” adı verilir. Tersine, hasarın boyutu dişin bir veya daha fazla sivri ucunun dahil edilmesini veya ısırma yüzeyinin tamamen kaplanmasını gerektirdiğinde, restorasyona "onley" adı verilir.

 

Yaklaşımın Faydaları

 

Üstün Uyum: Mümkün olduğu kadar sağlıklı dişi koruyan konservatif bir preparasyon sunarlar. Diş ipi kullanımına kadar uzanan minimal ila orta dereceli diş çürüğünüz varsa mükemmel bir seçimdir ve tam kaplama kuronlarına mükemmel bir alternatif sunar.

 

Diş Rengi: Estetik olarak uzun ömürlüdürler ve diş rengindeki rezin dolguların sıklıkla yaptığı gibi zamanla renk değiştirmeleri olası değildir.

Diş Yapısı Koruması: Çürümüş veya hasar görmüş bölgeleri eski haline getirirken, maksimum miktarda sağlıklı diş yapısını korurlar ve işlevsel uzun ömürlülüğün sağlanmasına yardımcı olurlar.

 

Kolay Diş Temizliği: Uyum tüm kenarlardan ayarlandığından ve hazırlık minimum düzeyde olduğundan, dişinizin temizlenmesi, diş tacı gibi tam kaplamalı restoratif alternatiflere göre daha kolay olabilir.

 

Kompozit dolgular sertleşme sürecinde büzülebilirken, prefabrike porselen veya altın dolgular/onleyler çekmez (kesin bir uyum sağlar).

 

Dar Alan Dolguları: Dişlerinizin arasında bir boşluk varsa, direkt kompozit dolgu yerine inlay kullanmayı düşünün. Bakterileri dışarıda tutmak için dişleri kapatmada daha iyidirler; temizlenmesi kolaydır, leke yapmazlar ve olağanüstü uzun ömür sunarlar.

Mukavemet ve Stabilite: Çürük tedavisi için son derece stabil restoratif çözümlerdir. Üstün uyum ve dayanıklı malzeme, onları hasarlı bir dişi gerçekten güçlendirebilecek sağlam bir seçim haline getirir.

 

Zayıf Diş Koruyucu: Bir onlay dişin zayıf bölgelerini koruyabilir. Prosedür, dişin tamamen yeniden şekillendirilmesini gerektirmez.

 

Prosedür

 

Tipik olarak, bir inlay veya onlay prosedürü iki diş hekimi ziyaretinde tamamlanır.

 

Diş hekiminiz ilk ziyaretinizde hasarlı dişi hazırlamalıdır. Daha sonra dişin kalıplanmış bir ölçüsü alınır ve restorasyonun üretildiği bir diş laboratuvarına gönderilir.

İnley ve onleyler altın, porselen veya reçine malzemelerden yapılabilir. Fark, bitmiş restorasyonun görünümündedir.

 

Nihai restorasyon yapılırken dişi korumak için bu ziyaret sırasında nihai restorasyonun şekline uygun, geçici bir restorasyon oluşturulabilir.

 

Diş hekiminiz, kullanılacak en iyi malzeme türünü sizinle görüşebilir.

 

Estetik önemli değilse altın en iyi seçenektir. Porselen en iyi estetiği sunar ve genellikle gülümseme çizgisi alanlarında kullanılır. Reçine malzemeler, dişlerini gıcırdatanlar ve/veya yanlış hizalanmış kapanışı (maloklüzyon) olan kişiler için en iyi seçenek olabilir.

 

Amalgam dolgu

Diş dolgu çeşitleri

En iyi diş Dolgusu

Kompozit dolgu

Diş dolgusu

Gri diş dolgusu

Siyah dolgu

İnley ve Onley nedir

İnley Nedir

Onley Dolgu fiyat

 

İkinci ziyaretiniz sırasında, geçici olanlar kaldırılır ve onleyiniz yerleştirilir. Nadiren başarısız olan son derece kararlı restorasyonlardır. Diş hekiminiz, sıkı bitişik temaslarla düzgün bir uyum sağlamak için tüm kenar boşluklarını kontrol edecektir.

 

Diş hekiminiz, restorasyonun kenarlarını etkileyen oklüzyonla ilgili herhangi bir sorun olmadığından emin olmak için kapanışınızı da kontrol edecektir. Takıldıktan sonra restorasyon dişe yapıştırılır ve kenarlar parlatılır.

İnley ve Onley Gelişimi

 

İnley ve onley yapımında kullanılan malzemeler gelişmeye devam ediyor ve yapı, aşınma şekli ve uzun ömürlülük açısından daha doğal ve diş benzeri hale geliyor.

 

Restorasyon amaçlı kullanımlarının, inley ve onleylerle ilişkili mükemmel fonksiyonel uzun ömür ve estetik doğallık kombinasyonu nedeniyle yakın zamanda başka bir tedavinin yerini alması muhtemel değildir.

 

Aslında, diş renginin ömrünüz boyunca korunması, materyaller gelişmeye devam ettikçe restorasyonun estetik değerine katkıda bulunarak daha da geliştirilebilir.

 

Doğru Diş Hekimini Seçmek

 

Diş hekimliği fakültelerinde porselen inley ve onleyler için verilen resmi bir eğitim yoktur ve sürekli eğitim kurslarının sayısı sınırlıdır. Sonuç olarak, bu tür bir prosedürü gerçekleştiren nispeten az sayıda diş hekimi vardır. Porselen istiyorsanız, diş hekiminizin o malzeme türünü sunabileceğinden emin olmanız önemlidir.

 

Bazı diş hekimleri, teknisyenlerin en iyi tasarım hakkında geri bildirim sağlamaya çok istekli oldukları diş laboratuvarlarıyla yakın çalışırken eğitim alırlar.

 

Bazı diş hekimlerinin ofislerinde, muayeneniz sırasında en uygun tedavi seçeneklerini tartışabilmeleri için hasarlı dişinizin görüntülerini bir teknisyene göndermelerine olanak tanıyan bir teknoloji vardır.

 

Diş teknisyenleri, siz koltukta otururken diş hekiminizle gerçek zamanlı olarak iletişim kurarak, yaklaşan vakalar için tedavi planlamasına da yardımcı olabilir.




Etiketler :
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu