kstb

telsim

10-05-2019 01:19 GÜNDEM

Dolar ve Euro’da Son Durum

Dolar ve Euro’da Son Durum

Türk Lirası bugün bir kez daha değer kaybına uğramış durumda. Lira Dolar karşısında erimesini devam ettirerek 6,24 seviyelerine kurun yükseldiği görülüyor. İstanbul belediye başkanlığı seçimlerinin yeniden yapılacak olması ve ABD-Çin ticaret müzakerelerinin önündeki gerginlikler karşısında Lira sekiz ay içinde en zayıf seviyeye düşmüş durumda. Lira en son 24 Eylül tarihlerinde bu seviyelerde yer almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Partisi ile müttefiki MHP tarafından haftalar öncesinde yapılan temyiz başvurusunun ardından, Türkiye Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Pazartesi günü, muhalefet tarafından az bir farkla kazanılan İstanbul belediye başkanlığı seçimlerinin yeniden yapılması kararını verdi.

Türkiye’nin ana muhalefet partisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, YSK’nın resmen Erdoğan’ın emri altında hareket ettiğini belirterek AK Parti’nin 31 Mart belediye başkanlığı oylamasında seçim iptaline gerekçe olarak sunduğu hususların aynısının geçen yılın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de meydana geldiğini vurguladılar.

Yatırımcılar, 23 Haziran’da İstanbul’da yapılacak seçimlere ilişkin başlayacak olan yeni bir sürecin ve alınan bu kararın, Türkiye’nin ekonomiyi yeniden dengeleme ve istikrara kavuşturma konusundaki planına yönelik olarak yaklaşık iki aylık bir belirsizlik katacağından endişe ediyor.

Piyasaya baktığımızda Reuters’ın belirttiği endişelerin piyasalara yansıdığını gömekteyiz. Zira hafta başında 5,98 seviyelerinde olan Doların gün içerisinde 6,26 seviyelerine kadar yükseldiğini görmekteyiz. Dolar yazının yazıldığı sırada 6,22 seviyelerinden işlem görüyor. Euro’ya baktığımızda ise gün içerisinde 7 TL’ye kadar çıkan Euro’nun yazının yazıldığı sırada 6,97 seviyelerinden işlem gördüğünü görmekteyiz.

Merkez Bankasından dolardaki yükselişe paralel olarak bir son dakika hamlesi gelmiş durumda. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırıldığı belirtildi. Konuyla ilgili olarak twitter’da bir açıklama yapan Prof. Dr. Özgür Demirtaş Merkez Bankasının rezervlerinin Dolar/TLyi tutmaya yeterli olmadığını ve bunu defalarca söylediğini vurgulayarak dolarda yenecek bir şokun enflasyonu kontrolden çıkaracağını ifade ediyor.

Dr. Serdal GÜNDÜZ

Ekonomist serdalgunduz @me.com




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu