kstb

telsim

27-11-2018 11:01 SAĞLIK

Doğru tedavi edilmeyen grip zatürre nedeni

Pnömoni halk arasında bilinen adıyla zatürre, dünyada en sık görülen hastalıklar arasında 6’ncı sırada yer alıyor. Bulaşıcı olan bu hastalığa mikroorganizmalar neden oluyor. Zatürre risk grubunda yer alan 65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyrediyor ve hayati tehlikeye yol açabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal, zatürre hastalığı ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Doğru tedavi edilmeyen grip zatürre nedeni

Zatürre akciğer dokusu enfeksiyonudur. Virüsler, bakteriler, atipik bakteriler denen farklı mikroplar ve mantarlar gibi mikroorganizmalar zatürreye neden olabilir. Pnömokok bakterisi en sık karşılaşılan zatürre nedenidir. Bunların dışında bir takım kimyasal maddelerin akciğeri tahriş etmesi ya da kişinin radyasyona maruz kalması, radyoterapi görmesi sonucunda meydana gelen zatürreler de mevcut.

- Çocuklar,

- Kronik bir hastalığı olanlar (kalp, şeker, böbrek, karaciğer hastalığı vb.) 

- Kanser hastaları, 

- Bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar ve kortizon kullananlar,

- 65 yaş ve üstü erişkinler, 

- Organ nakli olanlar, 

- Sigara ve alkol bağımlıları, 

- KOAH hastaları, geçirilmiş tüberkülozu olanlar, astım hastaları zatürreye karşı risk altındadır.

DÜZENLİ EL YIKAYIN

Mikrop vücuda ilk girdiğinde üst solunum yolu veya grip aşamasında bulaşıcı durumdadır. Ama bulaştığı her insanda zatürre yapmayabilir. Aynı mikrop bağışıklığı güçlü bir kişide gribe neden olurken bağışıklığı düşük bir kişide zatürreye neden olabilir. Bu da yine kişinin vücut direncine bağlı olarak değişir. Sağlıksız beslenmek, düzensiz uyumak, el ve vücut hijyenine özen göstermemek, soğuk havaya maruz kalmak bağışıklığı düşürür.

2 HAFTA SONRA DA GELİŞEBİLİR

Bunun sonucunda da vücut mikroplara, virüslere açık hale gelir. Kişinin vücut direnci çok düşükse ve aldığı mikrop çok kuvvetli ise zatürre 2 gün içerisinde de gelişebilir. Ama bunun yanında grip ya da üst solunum yolları enfeksiyonu olan biri düzgün tedavi görmezse zatürre 2 hafta sonrada gelişebilir.

EN ÖNEMLİ BELİRTİSİ ÖKSÜRÜK

Zatürrenin en önemli belirtilerinden biri öksürüktür. Öksürüğün kuru ya da balgamlı olması kişinin aldığı mikroba ve bünyesine göre değişebilir. Örneğin atipik zatürrede kuru öksürükler daha fazla görülür. Ama toplum kökenli denilen klasik bakteri kaynaklı zatürrelerde balgam daha ön planda olabilir. Yüksek ateş, göğüs ağrısı ve nefes darlığı zatürrenin diğer önemli belirtileri arasında yer alır. Bu bulgularda yine zatürreyi yapan mikrobun çeşidine göre farklılık gösterir. Bunların yanında halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı ve genel vücut ağrıları olabilir. Daha ileri evrelerde bulantı, kusma, bilinç kaybı ve ciddi nefes darlığı görülebilir.

MİKROBUN TÜRÜNE GÖRE ANTİBİYOTİK

Ateş, öksürük, balgam ve nefes darlığı olan bir kişinin mutlaka akciğer grafisi çektirmesi ve kan testleri yaptırması gerekir. Bu belirtiler aynı zamanda birçok akciğer hastalığında görülebilir. Gribal enfeksiyonlar, tüberküloz, bronşit gibi hastalıklar pnömoni ile karışabilir. Çoğunlukla akciğer grafileri ile tanı konur. Yüksek ateşle birlikte seyreden zatürrelerde mutlaka kan kültürü, balgam eşlik eden durumlarda ise balgam kültürü alınmalı. Ayrıca bilgisayarlı tomografi teşhiste yardımcı olur. Muayene bulguları, akciğer grafisi, kan tetkikleri sonucunda tedavi için doğru antibiyotiğin seçilmesi önemli. Mikrobun türü tespit edilmeli ve antibiyotik seçimi buna göre yapılmalı. Tedavi süresini uzman hekim belirler. İlaçların düzenli ve doğru dozlarda kullanılmasının yanında bol sıvı almak ve istirahat etmek çok önemli. Tedaviyi erken kesmek tehlikelidir, zatürre düzgün tedavi edilmediği takdirde akciğerde sıvı toplanabilir ve apseleşmeler olabilir.

BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLÜ TUT, ZATÜRREDEN KORUN

Başta toplum kökenli zatürre olmak üzere pnömokok bakterisinin neden olduğu enfeksiyonlara karşı etkili zatürre aşısı bulunuyor. Yılın her dönemi uygulanabilen bir aşıdır. Yaşam boyu etkili olan zatürre aşısı mevcuttur. Çocuklara, 65 yaş üstü bireylere, çok sigara içenlere ve ağır zatürre atlatmış riskli tabloda yer alan kişilere yapılmalı. Ayrıca 50 yaş üzeri kronik akciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, diyabeti ve kalp hastalığı olan, kemoterapi gören, bağışıklığı bir şekilde baskılanmış kişilere de zatürre aşısının uygulanması gerekir. Sık gribal enfeksiyon geçiren ve bağışıklığı düşük kişilerde bu aşıyı yaptırabilirler. Zatürreden vücut direncini güçlü tutarak korunmak mümkün. Sebze ve meyve içerikli doğal ve sağlıklı beslenmek, düzenli uyuma, bol su tüketmek, hijyen kurallarına uymak bağışıklığı güçlendirerek zatürreye karşı koruma sağlar.




Etiketler :
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu