kstb

telsim

05-01-2023 11:47 SAĞLIK

Diş Çekimi

Diş Çekimi

Diş prosedürleri söz konusu olduğunda, diş çekimi hastaların en korkulu rüyaları arasındadır. “Ekzodonti” olarak da adlandırılan diş çekimi, bir dişin çene kemiğindeki yuvasından çıkarılmasını içerir. Diş hekiminiz çekimi düşünmeden önce, dişinizi onarmak ve eski haline getirmek için her türlü çaba gösterilecektir. Ancak bazen diş çekimi zorunludur.

Diş Çekimi (Ekstraksiyon) Nedenleri

 

Şiddetli Diş Hasarı/Travması: Bazı dişlerde o kadar yaygın çürüme ve hasar vardır ki, tamir etmek mümkün değildir. Örneğin ilerlemiş diş eti hastalığından etkilenen dişlerin çekilmesi gerekebilir. Diş eti hastalığı kötüleştikçe, çevreleyen daha az kemik tarafından desteklenen diş genellikle o kadar gevşer ki tek çözüm çekimdir.

 

Kötü Konumlanmış/İşlevsiz Dişler: Ağız sağlığı üzerinde nihai olarak olumsuz bir etkiye neden olabilecek olası komplikasyonlardan kaçınmak için, diş hekiminiz hatalı hizalanmış ve esasen işe yaramaz dişlerin çıkarılmasını önerebilir.

 

Ortodontik Tedavi: Diş teli gibi ortodontik tedavi, daha iyi diş hizalaması için gerekli alanı oluşturmak üzere dişlerin çekilmesini gerektirebilir.

 

Ekstra Dişler: Süpernümerer dişler olarak da adlandırılan ekstra dişler, diğer dişlerin sürmesini engelleyebilir.

 

Radyasyon: Baş ve boyun radyasyon tedavisi, enfeksiyon gibi olası komplikasyonları önlemeye yardımcı olmak için radyasyon alanında dişlerin çekilmesini gerektirebilir.

 

Kemoterapi: Kemoterapi bağışıklık sistemini zayıflatır, diş enfeksiyonu riskini artırır, çekim riskini artırır.

 

Organ Nakli: Organ naklinden sonra reçete edilen bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar diş enfeksiyonu olasılığını artırabilir. Bu nedenle, bazı dişlerin organ naklinden önce çıkarılması gerekir.

Yaygın Olarak Çekilen Dişler

 

Yirmilik diş çekimi, diş çekiminin en yaygın kategorilerinden biridir. Pek çok diş hekimi, potansiyel sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için yirmi yaş dişlerinin tam olarak gelişmeden, genellikle ergenlik yıllarında çekilmesini önerecektir.

 

Ortaya çıkabilecek sorunlardan biri, yüzeye çıkmış ve ağızda büyümek için yeri olmayan gömülü bir dişin gelişmesidir. Gömülü dişlerle ilişkili diğer problemler arasında enfeksiyon, bitişik dişlerin çürümesi, ısırma engeli ve diş eti hastalığı yer alır.

 

Dişler veya göz dişleri olarak da bilinen köpek dişleri gibi sürmemiş bazı kalıcı dişlerin ortodontik tedaviye yer açmak için çekimi gerekebilir.

 

Ekstraksiyon Türleri

 

Basit Çekimler: Bunlar ağızda görünen dişlere yapılır. Genel diş hekimleri genellikle basit çekimler yapar ve çoğu genellikle lokal anestezi altında, anksiyete önleyici ilaçlar veya sedasyon olsun veya olmasın yapılır.

 

Cerrahi Çekimler: Diş eti çizgisinden koptuğu veya tam olarak sürmediği için ağızda kolayca görülemeyen ve ulaşılamayan dişlerdir.

 

Diş hekimleri veya ağız cerrahları tarafından gerçekleştirilen cerrahi çekimler, kemiğin çıkarılması, çıkarılması veya dişi ortaya çıkarmak için diş eti dokusunun tamamının veya bir kısmının kaldırılması ve geriye katlanması gibi bir tür cerrahi prosedür gerektirir.

 

Cerrahi çekimler lokal anestezi veya bilinçli sedasyon ile yapılabilir. Özel tıbbi durumları olan hastalar ve küçük çocuklar genel anestezi alabilir.

 

Çürük diş çekimi

Kırık diş çekimi zor mu

Ağrıyan diş çekimi

Çürük diş çekimi izle

Azı diş çekimi

Kök diş çekimi

Çürük diş çekimi kaç dakika Sürer

Diş çekimi sonrası

 

Diş Ameliyatları

 

Çekimden önce, diş hekiminiz veya ağız cerrahınız tıbbi ve diş geçmişinizi tartışacak ve röntgen çekecektir. Bazı diş hekimleri ameliyattan önce ve sonra alınacak antibiyotikleri reçete edecektir.

 

Antibiyotiklerin ameliyat sırasında enfeksiyon veya zayıflamış bağışıklık sistemi olan hastalara, daha uzun ameliyatlar geçirenlere veya genç veya yaşlı insanlara verilme olasılığı daha yüksektir.

 

Muhtemel komplikasyonları önlemek için, reçeteli, reçetesiz ve aldığınız tüm ilaçlar hakkında diş hekiminizi bilgilendirin. Örneğin, aspirin kanın pıhtılaşma sürecini yavaşlatır; gingko biloba ve ginseng de pıhtılaşmayı etkiler.

 

Birçok insan diş çekimi için yatıştırılmayı sever. Olası sedasyon diş hekimliği seçenekleri arasında nitröz oksit, oral bir sedatif veya damarlarınıza enjeksiyonla uygulanan intravenöz sedatif yer alır.

 

Nitröz oksidi seçerseniz, birine ihtiyacınız olmaz. Diğer sedasyon türlerinden birini seçerseniz, sizi diş hekiminize götürüp getirecek birine ihtiyacınız olacaktır.

 

 

Modern Ekstraksiyon

 

Cerrahi çekimlerde neşter ve diş matkapları gibi cerrahi kesici aletler hala yaygın olarak kullanılırken, bu tür prosedürlerde diş lazerleri ve elektrocerrahi kullanımı artmaktadır.

 

Lazerler kesmek için yüksek enerjili ışık huzmeleri kullanırken, elektrocerrahi kesmek için kontrollü ısı kullanır.

 

Lazer cerrahisi ve elektrocerrahinin, geleneksel neşterlere ve diş matkaplarına kıyasla diş çekimine yardımcı olarak faydaları arasında daha fazla hassasiyet, bitişik yapılara daha az hasar verme şansı, daha az kanama ve rahatsızlık ve daha hızlı iyileşme süresi yer alır.

 

Ancak kullanımlarının dezavantajları arasında daha yüksek maliyetler, işlem sırasında yanık et kokusu ve doğrudan diş çekmek için kullanılamaması sayılabilir.

 

 




Etiketler :
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu