kstb

telsim

13-10-2015 17:24 SİYASET

DAÜ’de Akademik Yılın İlk Dersi Cumhurbaşkanı Akıncı’dan

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 2015-2016 Akademik Yılı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda verdiği “Kıbrıs Sorununda Üniversitelerin Yeri” konulu ders sunumuyla başladı

DAÜ’de Akademik Yılın İlk Dersi Cumhurbaşkanı Akıncı’dan

Konuşmasında, KKTC ve Güney Kıbrıs’taki üniversitelere “ortak çalışma yapma” çağrısında bulunan Akıncı, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıslı Türklerle işbirliğinin KKTC’nin tanınmasına yardımcı olacağı saplantısından kurtulması gerektiğini söyledi. Akıncı, mobil telefonlarda yapılacak işbirliğinde de tanınma saplantısıyla karşılaşıldığını söyledi.

DAÜ’de akademik yıla başlama töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlandı. Planlanan müzik dinletisinin, Türkiye’deki terör saldırısından dolayı iptal edildiği törene, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı, Gürdal Hüdaoğlu, DAÜ Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, YÖDAK Başkanı Hüseyin Gökçekuş, CTP Milletvekili Erkut Şahali, UBP Milletvekili Ahmet Kaşif, DP Ulusal Güçler Milletvekili Fikri Ataoğlu, TDP Milletvekili Zeki Çeler, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir de katıldı.

Törenin sonunda Cumhurbaşkanı Akıncı’ya DAÜ Rektör Vekili Osam, akademik yılın ilk dersini vermesi adına bir plaket hediye etti.

AKINCI: “TERÖR, KAOS VE İSTİKRARSIZLIKTAN BAŞKA BİR ŞEY YARATMAZ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ankara’da yaşan terör olayını kınayarak başladığı sunumunda, “Bu acıyı hem şahsım, hem de KKTC adına paylaşıyorum” dedi. Bu tür eylemlerle hedefe ulaşılmasının mümkün olmadığını kaydeden Akıncı, terörün, kaos ve istikrarsızlıktan başka bir şey yaratmadığını söyledi. Akıncı dayanışma ve birliktelik sergilemenin terörü durduracak en önemli unsur olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununun yarım yüzyıldır çözülmeye çalışıldığına işaret ederek, çözüm bulma arayışları içerisinde mevcut müzakerelerin bugünkü kuşağın son denemesi olduğunu söyledi. Akıncı, “Bu kuşak, Kıbrıs sorununu çözemezse, mevcut kuşaktan sonraki kuşakların farklı çözüm bulmaya çalışacağına inanıyorum” dedi.

“2004’te yer alan referandum süreci daha akılcı yönetilseydi, iki taraf da AB üyesi olacaktı ya da sadece bir tarafın AB’ye girmesi engellenebilirdi” diyen Akıncı, çözüme evet deyip, başka bir toplumun “hayır”ıyla AB dışında kalan Kıbrıs Türkü’nden başka bir toplum bulunmadığını ifade etti.

“ÜNİVERSİTELER BÜYÜK ZENGİNLİK”

Cumhurbaşkanı Akıncı, üniversitelerin müzakerelere bilimsel bir yaklaşım ve rehberlik açısından önemli bir kaynak oluşturduğunu kaydetti.

Üniversitelerdeki eğitim kalitesinin belli bir standardın altına düşmemesi gerektiğini kaydeden Akıncı, üniversitelerin KKTC için büyük bir zenginlik olduğunu söyledi.

Akıncı, ezberleri yıkmak ve yeni ufuklar açılmasında üniversitelere önemli görevler düştüğünü kaydetti.

ÜNİVERSİTELERE ORTAK ÇALIŞMA YAPMA ÇAĞRISI

KKTC ve Güney Kıbrıs’taki üniversitelere “ortak çalışma yapma” çağrısında bulunan Akıncı, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıslı Türklerle işbirliğinin KKTC’nin tanınmasına yardımcı olacağı saplantısından kurtulması gerektiğini söyledi. Akıncı, mobil telefonlarda yapılacak işbirliğinde de tanınma saplantısıyla karşılaşıldığını söyledi.

Akıncı, üniversitelerin, sağlık, tarım, sosyoloji gibi alanlarda işbirliği yapması gerektiğini belirtti.

Üniversiteler arası işbirliği konusu ile eğitimin de müzakerelerde ele alınması gerektiğini kaydeden Akıncı, Güney Kıbrıs’taki İngiliz okulunu örnek göstererek, özellikle Güney Kıbrıs’ta toplumları yabancılaştıran bir eğitim verilmekte olduğunu söyledi. Akıncı, müfredatları yeni bir bakış açısıyla ele almak gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs sorununun çözümünü beklemeden bir araya gelmenin yollarının bulunduğuna işaret eden Akıncı, üniversitelerin yapacağı işbirliğinin de bunlardan biri olduğunu ifade etti.

OSAM: “AMAÇ RAKAMSAL BÜYÜME DEĞİL, KALİTE”

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam da törende yaptığı konuşmaya, Ankara’daki terör saldırılarını kınayarak başladı.

DAÜ’nün, tansiyonu yüksek olan bölgede önemli bir görev üstlendiğine işaret eden Osam, 104 farklı kültürü, din-dil ayırımı gözetmeksizin, kültürel zenginlik olarak görerek verilen eğitimin dünya barışına ve dayanışmasına katkı koyacağına olan inancını dile getirdi.

DAÜ’nün kurulduğu günden bugüne çok mesafe aldığını ancak zaman zaman engellerle de karşı karşıya kalındığını belirten Osam, yeni DAÜ yasasıyla üniversitenin daha özerk bir yapıya kavuşacağını söyledi.

Amaçlarının rakamsal büyüme değil kalite olduğunu belirten Osam, üniversiteyi kendi kendine yeten bir yapıya kavuşturmanın hedeflendiğini kaydetti.

Osam, Dünyanın farklı ülkelerinde büyük şirketlerde işe giren DAÜ mezunlarının, üniversitenin saygınlığının bir göstergesi olduğunu ifade etti. 




Etiketler :
DİĞER SİYASET HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu