kstb

telsim

21-08-2020 15:58 TÜRKİYE

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MÜJDEYİ VERDİ!

Erdoğan'ın açıkladığı müjdenin doğalgaz kaynağı olmasıyla büyük bir heyecan yaşandı. Erdoğan’ın açıklamalarıyla eş zamanlı olarak ekonomide de hareketlilik yaşandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MÜJDEYİ VERDİ!

Türkiye’nin doğalgaz bulmasına dair açıklama ülke gündeminde önemli yer kaplıyor. Bilimsel raporlar Karadeniz’in enerji varlığı açısından potansiyeli olduğunu ortaya koyuyor. 

KARADENİZ'DE NASIL BİR ENERJİ POTANSİYELİ YATIYOR?

2014 yılında Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Jeofizik Mühendisleri Odası Enerji Sektörü Bilimsel Teknik Kurulu'nun hazırladığı Enerji ve Jeofizik raporuna göre Karadeniz'de 7-10 milyar varillik bir petrol potansiyeli var. Aynı zamanda zengin doğalgaz potansiyeli de olan bölgede 1970-2013 yılları arasında 4,6 milyar dolarlık arama çalışması gerçekleştirildi.

YABANCI ŞİRKETLER DE BÖLGEDE ARAMA GERÇEKLEŞTİRDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin 2007 yılında hazırladığı ‘Türkiye'de enerji ve geleceği' isimli raporda yer alan bilgilere göre Karadeniz'deki zengin enerji potansiyeli dünya devi şirketlerin de dikkatini çekti. Bölgede, BP-TPAO, Chevron-TPAO ve Petrobras-TPAO ortaklıkları arama faaliyetlerinde bulundu.

AKTÜRK: EXXON 15 YILDIR BULAMIYOR

Eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, denizdeki doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Petrol ve gaz projelerinin bugünden yarına geliştirilemeyeceğini, özellikle deniz projelerinin ayrı bir lig olduğunu belirten Aktürk, “Bu tür projelerde, arama faaliyeti sırasında elde edilen sismik veriler, bu verileri modelleyen Amerikan ve İngiliz şirketlerine gönderiliyor. Projenin geliştirilmesi süreci 8-10 yılı buluyor” dedi. Mevcut petrol ve gaz fiyatları ile nihai yatırım kararı vermenin zor olduğunu belirten Aktürk, ABD'li Exxon şirketinin Karadeniz'de 15 yıldır gaz aradığını ancak henüz sonuca ulaşamadığını söyledi.




DİĞER TÜRKİYE HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu