kstb

telsim

11-05-2019 15:24 SAĞLIK

Çay kahve tiryakilerine ramazan önerileri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevihan Akbulut ramazanda kay kahve tüketimini azaltınca yaşanan sıkıntılarla nasıl başa çıkılacağını anlatıyor...

Çay kahve tiryakilerine ramazan önerileri

RAMAZANDA TUZU AZALTMAK NE FAYDA SAĞLAR

Tuz tüketimi fazlaysa susama ve açlık hissi artar. Dolayısıyla ramazan ayında gün içinde susuzluk yaşamamak için yiyeceklerdeki tuz ve baharat oranının azaltılması gerekir. Ayrıca ramazan ayında böbrek hastalıkları şikayetlerinde artış gözlenir. Böbrek hastalığı olmasa bile böbrek sağlığını tehlikeye atmamak adına aşırı tuz tüketiminden kaçının. 

ÇAY KAHVE TİRYAKİLERİNE ÖNERİLER

Ramazan ayında sıklıkla tüketilen çay ve kahve bilinenin aksine sıvı ihtiyacını karşılamak yerine vücuttan su atımına neden olur. Zaten gün içinde susuz kalmış olan vücuttan fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda enerji düşüklüğü, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi ve tansiyon düşmesi gibi problemler oluşabilir. Dolayısıyla Ramazan ayı boyunca çay ve kahve tüketimi azaltılmalı, sıvı ihtiyacı iftardan sahura kadar olan zaman diliminde yavaş yavaş en az 8 bardak olacak şekilde su içilerek karşılanmalı. 

VÜCUDUN SU DEPOLAMASI İÇİN ÖNERİLER

Ramazanda su ihtiyacımızı karşılamak için bol su içtiğimizden emin olduktan sonra beslenmemizde su içeriği yüksek olan meyve ve sebzelere yer vermemiz gerekir. İftarda mutlaka çorba için ve bol miktarda salata yiyin. Gün içinde uzun süre ihtiyaç duyacağımız suyu depolamak için ise sahurda mutlaka domates, salatalık ve biber tüketin. Ayrıca sahurda meyveli-sütlü bir içecek önerebilirim. Tarifi çok basit: Kavun, karpuz, çilek gibi meyveleri marul, göbek salata gibi sebzelerle mutfak robotuna atın. İçine bir miktar kefir, süt ya da yoğurt ekleyin. Cihazı çalıştırın, içeceğiniz hazır.




DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu