kstb

telsim

15-05-2019 13:48 GÜNDEM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Mühür ve Güvenlik Şeridi Uygulaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Evrim Hınçal, yaptığı basın açıklaması ile iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almayan ve insan hayatını tehlikeye sokan işyerlerine yönelik olarak yapılan iş durdurma işlemlerinde; Bakanlık tarafından mühür ve güvenlik şeridi uygulamasına geçildiğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Mühür ve Güvenlik Şeridi Uygulaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Evrim Hınçal, yaptığı basın açıklaması ile iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almayan ve insan hayatını tehlikeye sokan işyerlerine yönelik olarak yapılan iş durdurma işlemlerinde; Bakanlık tarafından mühür ve güvenlik şeridi uygulamasına geçildiğini açıkladı.

Bakanlık Müsteşarı Evrim Hınçal’ın açıklaması şu şekilde:

” Ülkemiz hükümet krizinden geçerken yapılması gereken işlerin aciliyeti ortadan kalkmış değildir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, toplumumuzu derinden üzen iş kazalarının en aza indirilmesi ve özellikle iş kazalarının en sık yaşandığı inşaat sektöründe iş sağlığı ile güvenliği önlemlerinin alınması amacıyla, görev süremiz boyunca sistemli çalışmalar yaparak planlı teftişlerimizi arttırdık ve gelen ihbarları değerlendirdik.

Yasal çalışmalarımız kapsamında, “İnşaat İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü” ve “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Veren Kişilerin Sertifikalandırılması ve Kuruluşların Yetkilendirilmesi Tüzüğü” günün şartlarına göre yeniden düzenlenerek Başsavcılığa aktarılmış; “İşyerlerinde Risk Değerlendirmesi Esasları Tüzüğü ” ve ” İşyerlerinin Kısmen veya Tamamen Durdurulması Tüzüğü ” ile ilgili çalışmalarda sona gelinmiştir.

Bu çerçevede yapılan yasal çalışmalara bağlı olarak Çalışma Dairesi Müdürlüğü tarafından yapılan işyerinde iş durdurma işlemi ile ilgili hem işverenler hem çalışanlar hem de vatandaşlar tarafından farkındalık yaratılması ve kamuoyu tarafından anlaşılması amacıyla Bakanlığımız tarafından yeni bir düzenleme yapılmıştır.

Hayata geçirilen yeni uygulama ile:

– İki ayrı form kullanılarak yapılan işten durdurma işlemi, bir forma indirgenerek daha anlaşılır ve pratik hale getirilmiştir.

– Çalışma Dairesi tarafından iş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli ve acil durumların olduğu tespit edilen işyerlerine verilen “iş durdurma formu” değiştirilerek yeniden düzenlenmiş ve forma ‘’ Duyurunun asıldığı yerden Çalışma Dairesi Müdürlüğü’nün bilgisi ve yazılı izni olmadan sökülmesi yasaktır ‘’ ibaresi eklenmiştir.

– 22/1992 Sayılı İş Yasası ve 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın ve bu yasaların yetkilendirdiği tüzüklerin ilgili hükümlerini yerine getirmeyen, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan işyerlerinin faaliyeti, Çalışma Dairesi tarafından “iş durdurma mühürü ve formu” ile durdurulacaktır. İşyerinde tespit edilen insan hayatı için tehlikeli ve acil durumlarla ilgili olan eksiklikler ve diğer hususlar; uyarı formu ile işverene verilecektir.

– Çalışma Dairesi müfettişleri tarafından “iş durdurma formunun” ilgili işverene tebliğ edilmesi yanında; iş sağlığı ve güvenliği açısından gereken yasal yükümlüklerini yerine getirmeyen işyerleri, işyerinde insan hayatını riske atan tehlikeli durumun varlığını temsil eden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yazısının yer aldığı “mavi güvenlik şeridi” ile kapatılacaktır.

– Kapatma yazısının ve mühürünün işyerinde bulunması ana işverenin sorumluluğundadır. Çalışma Dairesi tarafından inşaata verilen iş durdurma mührünün ve yazısının izinsiz olarak kaldırılması durumunda ise yasal işlem başlatılacaktır.

-Tehlikeli ve acil durumun ortadan kalkması durumunda , ilgili işyeri Çalışma Dairesi tarafından denetlenerek, yeniden faaliyete başlayacak ve mühür kaldırılacaktır.

Kamuoyunun bilgisine önemle duyurulur. ”




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu