kstb

telsim

07-10-2019 12:41 SAĞLIK

Bazı bakteriler mide kanserine karşı koruyor

Dünyada en çok görülen 4. Kanser türü olan mide kanseri akciğer kanserinden sonra en ölümcül ikinci kanser türü olarak biliniyor.

Bazı bakteriler mide kanserine karşı koruyor

Özellikle bilinçsiz ve gereksiz antibiyotik kullanımının mide ve barsak üzerinde faydalı etkisi olan birçok mikroorganizmaların azalmasına yol açtığını belirten Coşkun, “Son dönemde yaygınlaşan probiyotik kullanımının mutlaka uzman doktor kontrolünde olmalı. Piyasada bulunan birçok probiyotik ürününün içeriği ile ilgili sıkıntı var” ifadelerini kullandı.

Mide şikayetlerini önemseyin

Mide kanseri risk faktörleri arasında beslenmenin çok önemli olduğunu belirten Coşkun, “Tuzu fazla miktarda tüketmenin ve özellikle sosis, sucuk ve pastırma gibi etin korunması amacıyla fazla miktarda nitrat içeren gıdaların aşırı miktarda tüketilmesinin hayatımızdaki risk faktörlerinden” diye konuştu. 

Çok erken yakalanan bazı mide kanseri hastalarında ufak bir endoskopik müdahale ile bile tam tedavi şansı olduğunu belirten Dr.Coşkun, özellikle ilerleyen yaşlarda ve ailesinde mide kanseri öyküsü olan bireylerde devam eden mide şikayetlerinin mutlaka önemsenmesine ve gastroenteroloji doktorlarına müracaat edilerek endoskopi yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Akıllı ilaç kullanımı etkili yöntemlerden biri

Taşlı yüzük türünün daha agresif seyir gösterdiğini belirten Coşkun, “Diğer kanser türlerinde olduğu gibi yayılmış mide kanseri hastalarında da kemoterapi ile birlikte veya tek başına akıllı ilaç kullanımının çok etkili oluyor, halk arasında aşı tedavisi olarak bilinen bazı tedavi türlerinin PD-L1 testi pozitif olan hasta grubunda FDA tarafından onaylanıyor” dedi.




DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu