kstb

telsim

02-10-2015 12:13 EKONOMİ

Aytaç ; güney’den gelen otobüsçülere kapıları kapatacağız

Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar-İş) Başkanı Menteş Aytaç, Güney Kıbrıs makamlarının otobüs şoförlerinin Güney’e geçişine izin vermemesini eleştirerek şok eylem uyarısında bulundu.

Aytaç ; güney’den gelen otobüsçülere kapıları kapatacağız

Mütekabiliyet isteyen Aytaç “Güney’den Kuzey’e geçecek olan otobüslerin de bizim izin makamlarından onay almalarını, bizlere Güney’de iş yapabilmemiz için ileri sürülen tüm şartların Rum firmalarına da uygulanmasını istiyoruz” dedi.

Kar-İş Başkanı Menteş Aytaç, Güney Kıbrıs makamlarının otobüs şoförlerinin Güney’e geçişine izin vermemesini eleştirdi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Amerika’dan gelmesini bekleyeceklerini, sorunu ona aktaracaklarını kaydeden Aytaç, çözülmemesi durumunda Kıbrıslı Türk otobüsçülerin kapılarda eylem düzenleyeceğini belirtti.

Kuzey’deki Türk otobüs firmaları, yolcu taşıma konusunda Güney Kıbrıs makamlarının araçların standartlara uymadığı gerekçesiyle Türk otobüsçülerin Güney’e yolcu taşımasına izin vermiyor.

Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar-İş) Başkanı Menteş Aytaç, Güney Kıbrıs makamlarının Kıbrıslı Türk otobüs firmalarına kapılar açıldığından bu yana uyguladığı ağır şartlar nedeniyle Türk otobüsçülerin Güney’e geçmesine izin vermediğini, fakat Güney’den Kuzey’e yolcu taşıyan Rum otobüsçülerin sadece sigorta alarak Kuzey’e geçebildiklerini belirtti.

Aytaç, Kıbrıslı Türk otobüsçülere yapılan uygulamanın, Kuzey’de de Rum otobüsçülere uygulanması gerektiğini belirtirken, Kıbrıslı Türk bazı otobüsçülerin Kar-İş’ten ayrılarak araçlarını Güney Kıbrıs’ta muayene ettirdiklerini belirti.

“Rum’a yama oldular”

KAR-İŞ Başkanı Menteş Aytaç, Kıbrıslı Türk otobüsçülerin Güney Kıbrıs’a taşıma yapamadığını söyledi.

“Ticari olduğu için yol izinlerimize, muayenemize engel çıkarıyorlar” diyen Aytaç,  birkaç şoförün araçlarını Güney’de muayene ettirerek, oraya kaydolduklarını ifade etti. Bu kişilerin sayısının beşi geçmeyeceğini belirten Aytaç, “Bir elin parmakları kadarlar… Çoğu arkadaşımız buna karşıdır. Onlar geçebilir sadece. Güney’den transfer yapmaları yasaktır. Birkaç kişi o tarafa geçtiler, ehliyeti oradan aldılar,  Rum’a yama oldular. Güney’le uyumlaştılar” dedi. 
“Güney’den gelen otobüsçülere kapıları kapatacağız”

Aytaç ayrıca, Güney Kıbrıs’a daha önce geçilebilinirken, şu anda Rum makamların otobüs şoförlerinin Güney’e geçmesine tamamen izin vermediğini, bu sorunu çözmesi için Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Amerika’dan gelmesini bekleyeceklerini, sorunu ona aktaracaklarını ve çözülmemesi durumunda Kıbrıslı Türk otobüsçülerin kapılarda eylem düzenleyeceğini belirtti.

Barikatları Güney’den gelen otobüsçülerin geçişine izin vermemek için kapatacaklarını dile getiren Aytaç, “Bunu ne zaman yaparız bilmiyorum, ama eğer bu sorun böyle devam ederse Rum otobüsçülerin geçişine izin vermeyeceğiz” dedi.

Güven Artırıcı Önlemler arasında olduğunu iddia etti

Kar-İş Başkanı Menteş Aytaç, konuşması sırasında bir de iddiada bulundu.

Aytaç, iki toplum arasında devam eden görüşmeler kapsamında otobüs şoförlerinin geçişinin kolaylaşmasının Güven Artırıcı Önlemler arasında bulunduğunu iddia etti.

“Onlar da bizim makamlardan onay alsın”

Kar-İş Başkanı Aytaç, Kıbrıslı Türk otobüsçülere yapılan uygulamanın aynısının Rum otobüs şoförlerine 
de uygulanması gerektiğini belirterek, “Bizim Kar-İş olarak istediğimiz Güney’den Kuzey’e geçecek olan otobüslerin de bizim izin makamlarından onay almalarıdır. Bizlere Güney’de iş yapabilmemiz için ileri sürülen tüm şartların Rum firmalarına da uygulanmasıdır. Böylece bizim direncimizi nasıl kırmaya çalışırlarsa, biz de onların direncini kıralım” ifadelerini kullandı.

“Bu eşitlik ilkelerine uymuyor”

Rum yönetiminin takındığı bu tavrın, eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu ve yapılanın haksızlık olduğunu belirten Aytaç, “Şu anda yapılan uygulama ne evrensel eşitlik ilkelerine ne de seyahat özgürlüğüne uygundur, bu konu tüm ısrarlarımıza rağmen hiç gündeme gelmiyor” dedi.

Aytaç, Kıbrıs Türk tarafındaki otobüslerin Avrupa standartlarına uygun olmadığı söylemlerine karşı ise şunları söyledi: 

“Bizim araçlarımızın neredeyse hepsi Avrupa ülkelerinden geliyor. Toyota’lar Japonya’dan. Mercedes’ler ise Almanya’dan.  Bunların Avrupa standartlarına uygun olmaması mümkün mü? Bizim araçlarımız Güney Kıbrıs’taki otobüslerden daha kalitelidir. Çünkü; onlar kendi araçlarını kendileri yapıyor. Çakma arabadırlar yani. Nereden olduğunu bilmediğimiz şasileri, başka otobüslere yerleştiriyorlar. Türk ve Rum arasındaki tek fark, onlarda muayene elektronik, bizde ise elde hazırlanır. Rum tarafından imkânlar yüksek olmasına karşın biz çok daha iyi durumdayız. Rum tarafına bundan 2 yıl önce 50 milyon Euro, otobüslerin Avrupa standartlarına getirilmesi için yardımda bulunuldu. Biz ise kendi yağımızla ciğerimizi kavurmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.




Etiketler :
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu