kstb

telsim

20-10-2015 10:39 GÜNDEM

Atina Ankara'ya önemli mesajlar

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kısa Kıbrıs ziyareti öncesinde, Atina ve Lefkoşa'dan Ankara'ya önemli mesajlar geliyor. Yunanistan Parlamentosu'nda konuşan Aleksis Çipras, dün Sputnik'in geçmiş olduğu haberi teyit etti. Atina Ankara ile Ege'de iki ülke sahil güvenlik botlarının ortak devriyesine ve operasyonlarına kapıyı kapattı.

Atina  Ankara'ya önemli mesajlar

Çipras'a göre, komşu Türkiye, Yunanistan'ın egemenlik haklarını Ege'de görmezden gelmeye devam ediyor. Bu şartlar altında, Yunanistan'ın Türk botlarına Yunanistan karasularına giriş için yeşil ışık yakması beklenmemeli. Çipras bu noktanın altını çizdi.

Çipras'a göre Türkiye kendi karasularında göçmen akımını kontrol altına almak ve durdurmak zorunda.

ÇİPRAS: KIBRIS'TAKİ İŞGAL SONA ERSİN

Çipras'a göre, Türkiye mülteci konusunu AB ile bir pazarlık unsuruna çevirmiş durumdadır.

"Türkiye'nin AB'ye katılım projesi bizleri ürkütmemeli. Yeter ki Türkiye'nin yerine getirmesi kriterlere saygı duyulsun."

Çipras'a göre Türkiye AB yolunda kararlıysa Kıbrıs'ın kuzeyinde ‘yasadışı' olarak kontrol altında tuttuğu toprak parçasını Kıbrıs'a iade etmeli.

ERDOĞAN KIBRIS'A GİDİYOR

Çipras'ın açıklamaları Atina'da tartışılırken, Kıbrıs'ın kuzeyi önemli bir ziyaret için hazırlanmaktaydı. Önümüzdeki saatlerde, Kıbrıs'ın kuzeyini ziyaret edecek olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'den adaya su getirilmesi projesinin açılış törenine katılacak.

LEFKOŞA'DAN DA ANKARA'YA MESAJ VAR

Çipras'ın konuşmasından evvel, Lefkoşa'da Ankara'ya yeni bir mesaj gönderdi. Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı yarın Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Kıbrıs'a gerçekleştireceği kısa ziyareti ve ‘Asrın Projesi' olarak lanse edilen Kıbrıs'a Anadolu'dan su getirilmesi projesini kınadı.

Lefkoşa'nın açıklamasında şunlar vurgulandı: "Türkiye ile işgal bölgeleri arasında denizaltından borularla su bağlantısının uluslararası hukuku ve Kıbrıs Cumhuriyeti yasalarını etmektedir. Bu projeyle işgal bölgeleri Türkiye bünyesine dahil edilmekte, işgal yoğunlaştırılmakta ve Kıbrıs üstündeki Türk nüfuz ve denetimini en üst noktaya getirilmektedir."

Rum Dışişleri Bakanlığı ayrıca şu noktaların altını çiziyor: "Türkiye bu projeyle, sadece Kıbrıs'a taşınacak suyun sahipliğini koruyarak değil, yönetilmesine ilişkin şartları da dikte ederek, işgal bölgelerindeki varlığını güçlendiriyor. Boru hattı, teknik olarak tüm Kıbrıslıların ihtiyaçlarını karşılama olanağına değildir."

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI KIBRIS'A GELİYOR

Bu arada, 26-28 Ekim tarihlerinde Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias Kıbrıs'ın güneyine resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Kotzias Rum liderliğiyle görüşüp Kıbrıs Sorunu hakkında kendi ülkesinin vizyonunu gündeme getirecek.




Etiketler :
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu