kstb

telsim

31-07-2019 13:44 GÜNDEM

Amcaoğlu:KIB-TEK’de Mahsuplaşmayı bitirdik…

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu nehaberkıbrıs gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Aydınlı ile yaptığı röportajda önemli değerlendirmelerde bulundu

Amcaoğlu:KIB-TEK’de Mahsuplaşmayı bitirdik…

1,2 milyar TL alınması gerekirken  750 milyon TL alabildik

Bakan Amcaoğlu, Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolünün 1,2 milyar TL ve bir yıllık olarak planlandığını ancak 4’lü koalisyon hükümetinin zamanında atması gereken adımları atmadığı için beş aylık kalan sürede 750 milyon TL’lik bir kaynağın aktarılmasının söz konusu olduğunu söyledi.

CTP, bu ülkenin turizmine, eğitimine, yollarına katkı sağlayacak protokol için 15 Ay bir şey yapmadı… Öz eleştiri yapması gerekirken, imzalanınca karşı çıkıyor. Bu sorgulanması gerekir dedi..

Amcaoğlu Bir önceki dönemde bütün mali değerleri ve sistemi darmadağın edenler, şimdi çıkıp bugünkü hükümete laf edemezler… Başaramadıysanız, hatalarınızı bulmalısınız doğru yapılanlarıda takdir etmelisiniz dedi..  

Gelen bu para ile yarım kalan projeler tamamlanacak

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan protokol ile serbest bırakılan 750 milyon TL’lik kaynağın alt yapı projelerine aktarılacağını söyledi. Yarım kalan projelerin ele alınacağını ifade eden Amcaoğlu, ilk etapta bir takım yasal eksikliklerin giderileceğini, ardından da limanlar telefonda kamu-özel ortaklığıyla özelleştirmelere gidileceğini açıkladı. Sendikalara bireysel değil toplumsal düşünün diyerek mesaj gönderen Amcaoğlu, imzalanan ekonomik protokole muhalefet yapan siyasilere de “Verilen hiçbir şey yoktur” diyerek cevap verdi. Alt yapılara, reel sektöre ve savunma başlığı altında paranın nasıl dağılacağı bugünlerde yapılacak çalışmalarla belli olacak” diyen Amcaoğlu, “Ankara ve Lefkoşa mahreçli projeler var, devam ediyor… Bitmesi gereken projeler ve devamında da aktarılacak olan rakamlar tespit edilerek bu son bir hafta içerisinde altının doldurulması gerçekleşecek” şeklinde konuştu

Amcaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Planlanan işler var. Örneğin, cezaevi projesinin tamamlanması, hayata geçirilmesi, Kuzey Lefkoşa yolu ile Lefke ve Güzelyurt yolunu tamamlanması ve hizmete açılması gibi veya Lapta - Alsancak tarafına bir yol yapılması. Bunlar gibi projelerin tekrardan belirlenip devam eden projelerin özellikle hak edişlerin ortaya çıkarılması sağlanacak.” Eğitim ve sağlık konusunda maliyenin seferber olduğunu ve bu iki noktadan gelecek tüm projelerin yapılabilmesi için çalıştıklarını ifade eden Bakan Amcaoğlu, “Girne Püsküllü bölgesindeki okulun inşaatı gibi projeler öncelik arz edecek” dedi.

 

Amcaoğlu, limanların ve Telekomünikasyon Dairesi’nin ‘mülkiyetleri devlette kalacak şekilde’ özelleşeceğini söyledi. Amcaoğlu; limanların özelleştirilmesine ilişkin şartnamenin kasım ayına kadar tamamlanacağını ve 2020’de ihaleye çıkılacağını belirtti. Protokol çerçevesinde telekomünikasyonun özelleştirilmesi için yapısal dönüşüm eylemlerine yer verildiğini anlatan Amcaoğlu “Tüm bunlar ülkenin geleceği için gerekli adımlardır” dedi. Amcaoğlu; “Sendikaların tepkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki bir soruyu “Burada bireysel fayda değil, kamusal fayda ön planda olacaktır. Biz sadece sendikaların üyelerini düşünemeyiz, ülkenin geleceğini düşünmemiz gerekir” sözleriyle yanıtladı.

KIB-TEK’de Mahsuplaşmayı bitirdik…

Amcaoğlu Kıb-Tek Konusunda da şunları söyledi: KIB-TEK’de mahsuplaşmayı bitirdik.2010 öncesi hep tartışma konusu olan ek bütçenin ilk kez düzenlenip meclise gitmesi noktasında ki hareketin en büyük sebeblerinden biri olan mahsuplaşmayı bitirdik…KIB-TEK’te aynı zamanda sadece çalışan maaşlarını tartışarak bir yere varamayız… Altyapısı da doğru sağlıklı ele alınmalı… Üretimde ve iletimde sıkıntı varsa doğru ele alınmalı… Yoksa geldiğimiz bu çağda, 300 Gün güneş alan bir ülkenin insanı olarak, yenilenebilir enerji ve enterkonnekte sistemle dünyaya müdahil olmadan devam etmesinin yolunu sağlayamazsınız… Çare bulmak zorundayız… Sadece kendi pencerenizden bakarsanız, kurum büyük sorunlarla boğuşmaya devam eder… Bu kurum bize lazımdır… Devamını sağlamak da hepimizin asli görevidir… Ama yanlışları da görmezden gelemeyiz…

DAÜ’de ki 19 yıllık sıkıntı protokol imzalanarak ortadan kaldırıldı

Amcaoğlu DAÜ ile imzalanan protokolede açıklık getirerek şunları söyledi: Doğu Akdeniz Üniversitesi ile geçen haftalarda basına da yansıdığı gibi 19 yıllık sıkıntı protokol imzalanarak bitirildi. Bazı medya mensubu kişiler 2010 yılı sonrası bütün vergilerin silindiğini iddia etti bu kadar trajı komik bir haberin yapılması üzücüdür. İlgili ajans sahibi haberi yaparken herhalde kendinde değildi diye düşünüyorum.. Bu tür haberler yapılırken dikkat edilmesi ve araştırılması gerekir diye düşünüyorum. DAÜ bu ülkenin Yüksek eğitimde gözünü açtığı ilk üniversitesidir ve orada yaşanacak herhangi bir maddi ve manevi bir sıkıntı 19 üniversite de domino etkisi yaratacaktır. Bunlarında bilinci ile  buradaki sorunlarında üstesinden geldik

2020’de Cari bütçe açığının olmadığı bir bütçe hedefliyoruz

Amcaoğlu son olarak 2020 hedeflerini de açıklayarak sözlerini şu şekilde tamamladı; “Cari bütçe açığının olmadığı, denk bütçenin gerçekleştiği, turizm, yüksek öğrenimde rakamların yükseldiği, sağlığın iyi olacağı sorunların tamamen değilse bile büyük oranda ortadan kalkacağı bir yıl hedefliyoruz.”

Sadece kamudan maaş alanları değil, özelde çalışanları da dikkate alarak politikalar geliştirmek gerekir…Bizim gailemiz yanlışları doğru hale getirerek, bu ülkenin önünü açmaktır…

Tasarruf yapmak durumundayız… Personel giderleri, cari harcamalar yüksek seviyede olmaya devam ederse, altyapıda, sağlıkta, eğitimde, ulaşımda kaliteli yaşamdan söz edemeyiz…




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu