kstb

telsim

05-12-2019 16:22 GÜNDEM

AKINCI, KIBRIS TÜRK ORTOPEDİK ÖZÜRLÜLER DERNEĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, dün, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’ni ziyaret ederek, dernek başkanı Günay Kibrit ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

AKINCI, KIBRIS TÜRK ORTOPEDİK ÖZÜRLÜLER DERNEĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, dün,  Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’ni ziyaret ederek, dernek başkanı Günay Kibrit ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. 

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, engellileri yılda bir kez değil; her zaman hatırlamak gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ben Dünya Engelliler Günü’nü, farkındalığın artması için çaba harcamak, sorunların giderek aşağıya çekilmesini temin etmek için mücadele etmek günü olarak algılıyorum” dedi.
Yıllardan beridir engelli camiasını merkezlerinde ziyaret ettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, engellilerin en çok üzerinde durdukları konulardan birinin fiziki engeller olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Sizlerin sadece devlet yetkililerine değil her yere mümkün olan en engelsiz şekilde ulaşmanız gerekir. Hayatınızın çok daha fazla kolaylaştırılması gerekir. Sizin en çok üzerinde durduğunuz konulardan biri altyapıdan kaynaklı fiziki engellerdir ama bunların aşılabilmesi için öncelikle zihinsel engelleri aşmamız gerekiyor. Bu konuyu önemseyip, sıkıntıları aşacak proje ve anlayışları geliştirip yaygınlaştırmamız gerekiyor”
Geçmişe göre bir kıyaslama yapıldığında engellilerle ilgili farkındalığın artmakta olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, engellilerin istihdam, koordinasyon kurulunun çalışması, engelsiz evinin bitirilmesi gibi birçok sorunun devam ettiğini, farkındalığın büyümesi ile sorunların azalacağına dikkat çekti. 
“Ben böylesi günleri bu farkındalığın artmasına katkı yapma anlamında değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum” diye konuşan Mustafa Akıncı, imkanlar çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı olarak engellilere her zaman yardımcı olma arzusu içerisinde olduklarını ifade etti.  
Cumhurbaşkanı Akıncı, yaşama gözlerini yuman Kıbrıs Türk Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Sedat Hacımehmet’i kaybetmekten duyduğu üzüntüyü dile getirerek Hacımehmet’e rahmet, engelli camiasına, yaslı ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diledi.
Sevginin her engeli aşacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, farkındalığın artması ve toplumsal ölçekte değer yargılarının yer etmesiyle engellilerin sorunlarının hafifleyeceğine inanç belirtti. 
“ENGELLİLER İÇİN, DÜNYANIN UYGULADIĞI VİZYON DOĞRULTUSUNDA YIL 365 GÜNE YAYILACAK BİR POLİTİKA UYGULANMASI GEREK”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’ne yapmış olduğu ziyaret nedeniyle duyduğu mutluluğu dile getiren Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Cumhurbaşkanı’nın toplumun lideri olarak toplumu engellilerle birlikte kucaklama görevi olduğunu belirterek “Size bu duyarlı davranışınızdan dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi. 
Ülkede kayıtlı 5601 engelli olduğunu dile getiren Kibrit, toplum içerisinde, farkındalık eksikliğinden dolayı dışlanmışlığın devam ettiğini ifade ederek “Bizler de birey olarak bu toplumun içerisinde varız. İnsan haklarından kaynaklanmakta olan eğitim, sağlık, sosyal hayatta yer alma ve istihdam noktalarında haklarımızı talep ediyoruz” dedi. 
Kibrit, engelliler için, dünyanın uyguladığı vizyon doğrultusunda yıl 365 güne yayılacak bir politika uygulanması gerektiğini belirtti.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu