kstb

telsim

24-05-2019 09:44 GÜNDEM

Akdeniz Kadın Uzlaşımcılar Ağı/Kıbrıs Lefkoşa’da hayata geçti

17 Mayıs 2019 tarihinde, Ledra Palace Otel’de, toplumsal cinsiyet eşitliğini, demokrasiyi, barış ve güvenliği geliştirme gündemi ile çalışmak üzere , tüm adadaki bireyleri bir araya getiren kapsayıcı bir inisiyatif olan Akdeniz Kadın Uzlaşımcılar Ağı/Kıbrıs (AKUA/Kıbrıs) hayata geçirildi.

Akdeniz Kadın Uzlaşımcılar Ağı/Kıbrıs Lefkoşa’da hayata geçti

Merkezi Italyada bulunan Akdeniz Kadın Uzlaşımcılar Ağı (AKUA)’nın ilk yerel bacağı olan bu insiyatif ile Kıbrıs’taki kadınlar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun Kadın, Barış ve Güvenlik hakkındaki 1325 (2000) sayılı kararından bu yana bir öncelik haline gelmiş olan, barışın, kapsayıcı ve demokratik toplumların sürdürülmesine kadınların anlamlı ve etkili katılımının geliştirilmesi için öncü bir adım atmış ve güçlerini, daha geniş düzeyde bölgesel ve küresel çabalarla birleştirmiş oldular .

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP ) misyon şefi Elisabeth Spehar etkinlikte ana konuşmacı olarak yaptığı konuşmada, sürecin her seviyesinde kadınların rolü ve potansiyelinin giderek daha belirgin olmaya başladığını belirtti.

Kadınların Kıbrıs barış sürecine katılımını artırmak için henüz kullanılmayan çok fazla potansiyelin bulunduğuna ve bu Ağın oluşması ile Kıbrıslı kadınların bu amacı gerçekleştirebilmelerine bir zemin yarattığına işaret etti.

Avrupa ve Orta Asya Yönetim, Barış ve Güvenlik için BM Kadın Bölgesel Danışmanı olan Sabine Freizer, Italya Büyükelçisi Andrea Cavallari ve AKUA/Kıbrıs girişimcileri adına Kalliope Agapiou Josephides, açılışta yaptıkları konuşmalarında kadınların barış süreçlerine anlamlı ve etkin katılımının ve uzlaşımın bir araç olarak önemini vurguladılar. 

İsveç’ten Büyükelçi Brigitta Holst Alani, Güney Afrika’dan Mukondeleli Mpeiva, Cezayir’den Hafida Benchehida, Kıbrıs’tan Magda Zenon ile Layık Topcan Mesutoğlu iyi uygulamalar ile fırsatlar ve zorluklara değindiler. Toplantı moderatörlüğünü AKUA sekreteryasından Irene Fellin’nin yaptığı, Nordik Kadın Uzlaşımcılar Ağı, Fem-Wise Afrika, Akdeniz ve Commonwealth Kadın Uzlaşımcılar Ağılarının temsilcilerinin yer aldığı panelin sonunda, AKUA/Kıbrıs girişimci üyelerinden Emine Çolak, konuşmalarda öne çıkan konuları değerlendirerek toplantıyı kapattı .

Bu geniş katılımlı açılışın ardından, 18 Mayıs 2019 tarihinde, AKUA/Kıbrısın ilk etkinliği olan, kapsayıcı uzlaşım ve barış inşasının tartışıldığı, genç kadınlara yönelik interaktif uzlaşım atölye çalışması gerçekleştirildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“AKUA/Kıbrıs insiyatif, Kıbrıs Kadın Lobisinin ev sahipliğinde, AKUA, Commonwealth Kadın Uzlasımcı Ağı, Barış ve Özgürlük Uluslararası Kadın Birliğ (WILPF) ve UNFICYP’in ortaklaşa destek ve katkıları ile Lefkoşa’da Temmuz 2018’de gerçekleştirilen toplantının bir devamı olarak geliştirilmiştir.

Akdeniz Kadın Uzlalımcılar Ağı/Kıbrıs hakkında daha fazla bilgi için, [email protected] adresi aracılığı ile lütfen iletişime geçiniz .

Akdeniz Kadın Uzlaşımcılar Ağı ( AKUA) Ekim 2017 de Romadaki Uluslarası İşler Enstitüsü ( IAI) ve İtalya Uluslarası Güvenlikte Kadın ( WIIS) ile işbirliğiyle, İtalya Dışişleri ve Uluslarası İşbirliği Bakanlığının desteği ile hayata geçirilmiş bir insiyatiftir. Bu insiyatif, Akdenize ülkelerindeki kadınları biraraya getirmekte, toplumsal cinsiyet eşitliği, demokrasi, barış ve güvenliği sağlamak, böylece yerel, bölgesel ve küresel düzeyi birbiriyle bağlamak ve geliştirmek için, bireylerin kullanılmayan potansiyellerini harekete geçiren olağanüstü bir ağ oluşturmaktadır.”




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu