kstb

telsim

14-06-2019 16:08 DÜNYA

AB maliye bakanları Euro Bölgesi bütçesi konusunda uzlaştı

6 aydır yoğun tartışmalara neden olan bütçe konusu Güney ve Kuzey Avrupa ülkelerini ikiye bölüyordu. Güney Avrupa ülkeleri daha fazla dayanışma talep ederken, Kuzey Avrupa ülkeleri kuralların daha sert bir şekilde uygulanmasını istiyor.

AB maliye bakanları Euro Bölgesi bütçesi konusunda uzlaştı

Lüksemburg'da Euro Bölgesi bütçesini masaya yatıran Avrupa Birliği maliye bakanları 12 saat süren görüşmenin ardından uzlaşmaya vardı. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire yaptığı açıklamada "İlk kez Euro Bölgesi ülkeleri arasında rekabeti artıracak etkili bir bütçe oluşturuldu. Önemli bir gelişme yaşandı." dedi. Anlaşma önümüzdeki hafta Brüksel'de gerçekleşecek Avrupa Birliği liderler zirvesinde görüşülecek.

6 aydır yoğun tartışmalara neden olan bütçe konusu Güney ve Kuzey Avrupa ülkelerini ikiye bölüyordu. Güney Avrupa ülkeleri daha fazla dayanışma talep ederken, Kuzey Avrupa ülkeleri kuralların daha sert bir şekilde uygulanmasını istiyor. Anlaşmayı memnuniyetle karşılayan Portekizli Eurogroup Başkanı Mario Centeno daha önce Brexit ve ticari konuda tansiyonun zaten yüksek olduğunu belirterek ihtiyatlı hareket edilmesi gerektiğini söylemişti.

İtalya AB'nin en borçlu ikinci ülkesi

Geçtiğimiz günlerde İtalya'yı mercek altına alan Avrupa Komisyonu kuralların ihlal edilmesi ve aşırı bütçe açığı sebebiyle bu ülkeye yönelik disiplin prosedürü uygulanmasını önerdi. İtalya, yıllar boyunca borç krizi ile boğuşan Yunanistan'dan sonra AB'nin en borçlu ikinci ülkesi konumunda. 19 AB üyesi ülkenin oluşturduğu ekonomik ve parasal birliğin amacı ülkeler arası rekabeti artırmak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Euro Bölgesi bütçesinin düşürülmesini istiyor. Bazı kaynaklar bütçenin 7 yıl içinde kullanılabilecek 17 milyar Euro'dan oluşacağını belirtiyor.

Avrupa Birliği ülkelerinin tamamı Euro Bölgesi bütçesini belirleyecek. Daha sonra bu bütçe Avrupa Birliği'nin 2021-2027 genel bütçesine eklenecek. Bu yüzden müzakereler bütün ülke yetkilileri ile yapılıyor.




DİĞER DÜNYA HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu