kstb

telsim

27-04-2021 21:41 GÜNDEM

53 Yıldır Bı̇tmeyen Senfonı̇ Artık Bı̇tmelı̇

Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı Arıklı katıldığı bir tv programında BM 5+1 Gayri Resmi Zirvesi’ne dair değerlendirmelerde bulundu. Cenevre görüşmelerinden bir şey çıkmasının mümkün olmadığını kaydeden Arıklı Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin müzakereleri 2017’de Crans Montana’da bıraktıkları noktadan devam ettirme istemine yönelik, orada verilen tavizlere rağmen çözümü istemeyen tarafın Rum kesimi olduğuna işaret ederek, “53 yıldır bitmeyen senfoni federasyon masalını ısıtıp gündeme getirmeye çalışıyorlar ve 2017’de kaldığımız yerden devam edelim diyor. Ortada verilecek her türü tavizi vermiştik ve masaya harita bile konmuştu.

53 Yıldır Bı̇tmeyen Senfonı̇ Artık Bı̇tmelı̇

BÖYLE GİTMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Üç gün sürmesi beklenen görüşmelerin daha kısa süre de sürebileceğine işaret eden Arıklı,  “Bu üç günü de bulmayabilir görüşmeler daha kısa sürede sürebilir Rum tarafının iki devletli çözümü kabulü mümkün değil. Anastasiadis, Çavuşoğlu’yla başbaşa görüşmesinde iki devletli çözümü destekledi ancak dışarda reddetti. İçerde başka dışarda başka bir şey konuşuluyor. Bu durumda uluslararası güçlerin Güney Kıbrıs’a baskı yapması lazım” dedi ve Güney Kıbrıs’ın da Kıbrıs Sorunundaki durumu propaganda ederek ekonomik yardım alabildiğine şu sözlerle işaret etti, “Kıbrıs meselesinin bu şekilde devamını ABD’de AB’de istiyor oradaki bölünmüş Kıbrıs’tan kendi stratejilerine göre bir menfaat umuyorlar. Güney Kıbrıs mağduru oynamaya devam ediyor. Ciddi şekilde bunun propagandası ile ekonomik yardımlar alabiliyor. Bizim içinde AB’den gelen aşılar var o aşıların yüzde 10’luk kısmını bize gönderdi. Kendi çıkarları doğrultusunda Kıbrıslı Türklerin hakkını gasp edebiliyor. Bunun daha fazla böyle gitmesi mümkün değil.”

İNGİLTERE YUMUŞAK BİR TAVIR SERGİLİYOR

Diğer yandan İngiliz basınında “İngiltere AB’den ayrıldı KKTC’yi tanıyacak” şeklinde çıkan haberleri, değerlendiren Arıklı, “İngiltere’nin ortaya koyduğu teklif yumuşak bir konfederasyon sistemi.  İngiltere ortayı bulmaya çalışan bir formül ortaya atıyor. Bunu da önümüzdeki günlerde biraz daha canlandıracaklardır. İngiltere Orta Doğu ve Orta Asya’ya yönelik bir strateji belirleyecekti. İngiltere Türkiye’yi de yanında görmek istediği için yumuşak bir tavır gösterecektir.  İngiltere’nin bu konuda bir tez masaya koyması mantıklı görünüyor beklemek gerekiyor” diye konuştu.

 




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu