kstb

telsim

30-01-2018 11:12 SİYASET

4’lü koalisyona doğru

4’lü koalisyona doğru

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Parti Meclisi toplanarak, koalisyon görüşmeleri çerçevesinde 4 parti başkanının vardığı uzlaşıyı ele aldı.

Kısa süren toplantının ardından CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman basına açıklamalarda bulundu.

Erhürman, Parti Meclisi’nin oy birliği ile parti genel başkanını hükümeti kurma konusundaki çalışmaları ileriye götürmesi için yetkilendirdiğini söyledi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün “Eğer 4 parti arasında uzlaşma olursa elimdeki yetkiyi çok uzun süre tutmam ve Sayın Cumhurbaşkanı’na iade ederim” dediğini hatırlatan Erhürman, “O noktada Sayın Cumhurbaşkanı’nın o yetkiyi yeni birine vermesi bekleniyor. Eğer süreç beklendiği gibi işlerse yarın veya herhalde en geç öbür gün Sayın Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurma yetkisini CTP Genel Başkanı olarak bana vermesi beklenir. Biz de yetkiyi alır almaz, zaten bugüne kadar uzun bir süre görüşmelerimizi sürdürdük, büyük ölçüde de uzlaşmaya vardık. Geriye kalan ufak tefek noktaları da çözüp bir an önce hükümet programını hazırlayıp, hükümeti Sayn Cumhurbaşkanı’na sunup süreci başlatmak istiyoruz” dedi.

Erhürman, bütçe başta olmak üzere birçok konuda geride kalındığına dikkat çekerek, bu nedenle bundan sonraki süreyi çok etkili kullanarak ülkenin ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini de belirtti.

Tufan Erhürman, “Umarım bu 4’lü koalisyon yepyeni bir sayfa açacaktır ülkenin gündeminde ve bu yeni sayfada etkili bir hükümet modeli, hizmetlerin hak edildiği gibi halka sunulduğu, gerçekten hukukun üstünlüğünün hakim olduğu, demokrasinin, eşitliğin gerçekten hayata geçtiği, toplumda bir gruplaşmanın parçalanmanın değil, tam tersine birleşmenin, bütün toplumu kucaklayacak bir hükümetin sözkonusu olduğu, hiçkimsenin ötekileştirilmediği, eşitlik ilkesinin hayata geçirildiği bir hükümet modelini oluştururuz diye düşünüyorum. Umudumuz budur. 4 parti lideerinin tüm görüşmelerde ön plana çıkardığı budur” dedi.
Hükümetin kaç partiden oluştuğu değil, üzerinde uzlaşılan ilkelerin önemli olduğunu ifade eden CTP Genel Başkanı, hangi bakanlığı hangi partinin alacağından ziyade, hükümetin hangi icraatları yapabileceği ya da yapamayacağının, hükümetin tamamının hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı davranması, demokrasi eşitlik ve toplumu kucaklama ilkesine bağlı olmasının önemli olduğunu vurguladı.
Bu nedenle CTP Parti Meclisi toplantısında, hangi bakanlıkların kimde olduğu üzerinde durmadıklarını kaydeden Erhürman, “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu bir model olarak görüyoruz 4’lü koalisyonu, toplumu kucaklamayı ihtiyaç duyulan birşey olarak görüyoruz ve CTP Parti Meclisi bu ihtiyaçlar doğrultusunda oybirliği ile bu sürecin daha ileriye götürülmesi ve bir an önce sonuçlandırılması yönünde karar üretti” ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erhürman, bir soru üzerine son aşamanın hükümet programının hazırlanması olduğunu söyledi ve bu aşamadan sonra bir aksilik çıkmasını beklemediğini kaydetti.

Kıbrıs sorununun hükümetin gündeminde olmayacağına ilişkin söylemlerin hatırlatılması üzerine de Erhürman, bunun ilk görüşmelerden itibaren 4 parti liderinin üzerinde ulaştığı bir konu olduğunu belirtti.

Erhürman, “4 partinin her birinin Kıbrıs sorunu konusundaki politikaları farklılık arz ediyor. Ama şu anda Kıbrıs sorunu ile ilgili müzakereleri yürütmekle yetkilendirilmiş bir Cumhurbaşkanımız var. Toplum lideri olarak o müzakereleri yürütüyor. Halktan da o müzakereleri yürütmek için oy aldı. Aramızdaki gentlemen agreement, yani daha ilk günden uzlaştığımız şey Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakereleri Sayın Cumhurbaşkanı yürütür. Hükümet Sayın Cumhurbaşkanının yürüteceği müzakerelerle ilgili eşgüdüm içinde çalışır. Ama hükümet ayrıca Kıbrıs konusunda bir politika geliştirmek gibi bir noktaya varmaz” ifadelerini kullandı.

Hangi bakanlığın kimde olduğunun sorulması üzerine de Erhürman, Halkın Partisi ve Toplumcu Demokrasi Partisi’nin part meclisi toplantıları bitmeden önce böyle bir açıklamayı doğru bulmadığını kaydetti.

CTP’nin bakanlarının teknokrat mı olacağı yönündeki soruya karşılık olarak da Erhürman, henüz bu yönde bir çalışma yapmadıklarını, parti yetkili organları karar almadan net bir cevap veremeyeceğini söyledi.




DİĞER SİYASET HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu