kstb

telsim

09-12-2019 17:48 GÜNDEM

2020 BÜTÇESİNİN GENELİ ÜZERİNDEKİ GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri devam ediyor.

2020 BÜTÇESİNİN GENELİ ÜZERİNDEKİ GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri devam ediyor.

NAMİ

CTP Milletvekili Özdil Nami, yeni hükümet göreve geleli 7 ay olduğuna işaret ederek, hükümetten bundan sonra yapacaklarının işaretlerini aldıklarını kaydetti.

Hükümetin, ekonomik, sosyal ve dış politika adı altında yaptıklarına değinen Nami, hükümetin bu konularda herhangi bir önemli somut adımının bulunmadığını söyledi.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin sadece söylemde kaldığına dikkat çeken Nami, pratiğe gelince neler yapılacağını bütçede görmek istediklerini kaydetti.

Kendilerine sunulan, ikna edici bir değişim gösterici değişmelerin bütçede görülmediğini aktaran Nami, ülkenin büyük bir ihtiyacı olan enerji maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerektiğini, ancak bunları getirecek yatırımların ne olacağını da bütçede göremediklerini belirtti.

Dövizdeki dalgalanma konusunda Başbakan Ersin Tatar’ın söylemlerini eleştiren Nami, bu tür açıklamaların yapılmamasını istedi.

Nami E-devlet projesine önem verilmesini de istedi.

Bir tarafta gençler işsizken diğer taraftan ülkenin yabancı işçiyle dolu olduğunu ifade eden Nami, bunun ciddi bir kopukluğun göstergesi olduğunu dile getirdi. Nami, bu konuda ilgili bakanlıkların gerekli çalışmaları yapması gerektiğini anlattı.

Okullarda teknoloji eğitiminin yetersiz olduğunu söyleyen Nami, bu gibi konularda gereken adımların atılmasını istedi.

Nami, ülkeyi dışarıya açacak politikaların aktif şekilde devam ettirilmesi gerekirken dış politikada ülkeyi kabuğuna kapatacak adımlar atıldığını söyledi.

ÖZDENEFE

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de, bütçeyle ilgili söz alarak, belirgin hedefler olmadan hareket etmenin ancak zarara neden olacağını kaydetti. Özdenefe, mevcut hükümeti hedef, plan, program oluşturma konusunda eleştirdi.

Elektrik Kurumu’nda yaşananları örnek veren Özdenefe “Memleket yangın yeri Sayın Başbakan ülkede yok, zaten Başbakan’ın memlekette olmama haline alıştık” diye konuştu.

Özdenefe, Başbakan’ın Türkiye kanallarında yaptığı konuşmaları da eleştirdi.

AKSA ardiye ücreti muafiyeti konusuyla ilgili Sayıştay raporunu da okuyan Özdenefe, raporda böyle bir muafiyetin yapılmasının doğru olmadığı sonuncuna varıldığını kaydetti.

Yapılan muafiyet hakkında “Milyonlarca TL bağışladılar, daha geçen gün bir okul inşaatı çöktü” diyen Özdenefe, bunu sorguladıklarında “ben bilirim ben yaparım” yanıtını aldıklarını dile getirdi.

Turizm Bakanlığı’nın 2 milyon turist hedefine işaret eden Özdenefe, öte yandan pazarlama tanıtım kaleminin bu yıl geçen yıla göre daha da düşürüldüğünü anlattı.

Özdenefe, cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde sözleşmeli personelle ilgili değişiklikleri çok manidar bulduğunu dile getirdi.

Tufan Erhürman hükümetindeki gibi bütçe açığını kapatmaya yönelik adımlar atılması gerekirken bunun yapılmadığını söyleyen Özdenefe, BRTK’da muhalefetin az yer bulduğunu da kaydetti.

“Ben bu Meclisi ve hükümeti artık biraz plana programa ciddiyete, muhalefetin verdiği sorulara yanıt vermeye davet ederim” diyen Özdenefe, tüm bunların komite aşamasında da konuşulduğunu ancak cevap alamadıklarını söyledi.

ŞAHİNER

CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, “ekonomik politikalar açısından olduğumuz yerde saymaktayız” diyerek, fark yaratacak yatırımlar yapılmadığından bahsetti.

Bu bütçede belediye gelirlerinin bir miktar arttığını ancak bunun yetersiz olduğunu dile getiren Şahiner, bugün belediyelerin üzerine düşenlerin çoğunu yerine getirmekten aciz olduğunu söyledi.

Ulaştırmaya ayrılan bütçeyi çok yetersiz bulduğunu anlatan Şahiner, bekleyen onlarca proje olduğunu dile getirdi.

Şahiner, Ulaştırma Bakanlığı’na sadece hayat pahalılığı oranında artış vermenin, elde olanların onarılması için bile yetersiz kalacağını kaydetti.

Sağlığa ayrılan bütçeyi “komik” olarak değerlendiren Şahiner, Cengiz Topel Hastanesi’ne geçenlerde yaptıkları ziyarette önemli eksikliklerle karşılaştıklarını anlattı.

Şahiner, tarım konusunda da yerli üretimin önemine işaret etti.

ARIKLI

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da, ikinci kez kürsüye çıkarak sabah açılışta yaşanan olaylara işaret etti ve hükümetin bütçeyi ciddiye almadığını iddia etti.

Başbakan Tatar’ın ara protokolden sonra bir basın toplantısıyla, “750 milyonluk bir kaynak gelecek üstelik bu reform destekleme kaleminden olmayacak, dolayısıyla performansa bağlı değil” dediğini dile getiren Arıklı, öte yandan bunun performansa bağlı olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Ek mesai rakamlarının katlanarak arttığını söyleyen Arıklı, akademisyen Okan Veli Şafaklı’nın “ek mesaiye ayrılan parayla 4 bin 779 gence iş sağlanabileceğini ortaya koyduğunu” savundu.

Arıklı, halkın sonraki ayın maaşlarını peşin peşin harcar duruma geldiğini ifade etti.

Bakanlıklarda iç denetimin doğru düzgün yapılmadığın dile getiren Arıklı, denetleme mekanizmalarının önemine işaret etti.




DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Puan Durumu